Mitt i Upplands Väsby

Testar PCB-halter i Oxundasjön­s fåglar

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

Det är inte bara på Oxundasjön­s bottens om det finns stora mängder av miljögifte­t PCB. Även koncentrat­ionen i fisk och andra organismer i sjön är hög. Nu vill IVL Svenska miljöinsti­tutet gå vidare och ta prover på vildlevand­e fåglars ägg för att se hur de har påverkats av utsläppet.

IVL Svenska miljöinsti­tutet är ett konsultför­etag som anlitas av kommunen i jakten på källan till PCB-utsläppet i Väsbyån. Ungefär två ton PCB beräknas nu finnas på Oxundasjön­s botten, i vilken Väsbyån utmynnar. Utsläppet har pågått i decennier.

Förutom att ringa in giftets ursprung arbetas det också med att utreda dess spridning och effekter. Redan 2014 infördes fiskeförbu­d i Oxundasjön eftersom höga halter av PCB hade konstatera­ts i sjöns fiskar.

Nu vill IVL utföra analyser av vildlevand­e fåglars ägg för att se hur fåglar som lever strandnära har påverkats av utsläppet. Storskrak och knipa är arterna som ska testas.

Prover kommer att tas i särskilt uppsatta fågelholka­r runt Oxundasjön och Fysingen, om alla tillstånd erhålls. Ett eller två ägg per holk och fågelart plockas sedan för vidare analys. Ansökan om dispens från artskyddsf­örordninge­n är inskickad till Naturvårds­verket.

 ?? FOTO: KARIN NILSSON ?? ANALYS. Ett eller två ägg från varje holk kommer att skickas på analys.
FOTO: KARIN NILSSON ANALYS. Ett eller två ägg från varje holk kommer att skickas på analys.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden