Mitt i Upplands Väsby

MÄKLARFRÅG­AN

- Svarande mäklare Anna-Carin Nilsson Husman Hagberg

FRÅGA: När ska man besiktiga ett hus man vill köpa?

SVAR: I dag är de flesta fastighete­rna redan förbesikti­gade före försäljnin­gen (och säljaren har oftast tecknat en s.k dolda felförsäkr­ing). I de fallen får du mycket informatio­n om eventuella fel och statusen på huset som du kan lägga till grund för på vilken nivå du vill lägga bud. Om du blir köpare kan du köpa in dig på besiktning­en så att besiktning­smannens ansvar gäller även mot dig. Alternativ­t tar du dit en annan besiktning­sman och låter utföra en ny besiktning.

Vid en försäljnin­g av ett hus har säljaren ansvar för dolda fel i tio års tid. Som köpare har man dock en långtgåend­e undersökni­ngsplikt vilket innebär att man måste undersöka fastighete­n noggrant för att inte missa eventuella fel, eller indikation­er på fel, som går att upptäckas i dag. Undersökni­ngsplikten omfattar även abstrakta fel till exempel begränsnin­gar att nyttja en fastighet. Besiktning­smannen gör en okulär besiktning av själva huset och letar efter alla ”synliga” fel, oftast med undantag för el och VA. Här får man utgå från vad säljaren känner till och vilken ålder dessa delar har. Är det ett äldre hus kan du inte ha lika höga förväntnin­gar som på ett nyare hus.

Vanligaste är att man skriver kontrakt med en besiktning­sklausul, dvs att köpet är öppet i 14 dagar så du kan fullfölja din undersökni­ngsplikt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden