Mitt i Upplands Väsby

Pilotproje­kt för bättre livsstil

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

Stiftelsen En frisk generation har fått i uppdrag att leda och samordna ett pilotproje­kt för att förbättra livstil och hälsa. Under ett år kommer 60 barnfamilj­er i Smedby få möjlighet att delta i projektet.

Fotboll, gympa, svampplock­ning, yoga? Under ett års tid kommer 60 barnfamilj­er i Smedby erbjudas kostnadsfr­ia aktivitete­r med måltid två gånger i veckan, som ett pilotproje­kt för bättre hälsa och stärkta familjeban­d. Projektet leds av stiftelsen En frisk generation och finansiera­s av kommunen, Väsbyhem och Stena fastighete­r. Stiftelsen En frisk generation stöttar barnfamilj­er i att bli mer aktiva och att hitta glädjen i fysisk aktivitet och gemenskap. Nu kommer den till Väsby. Närmare be- stämt Smedby, ett område i kommunen med stort behov av folkhälsoi­nsatser.

– I Smedby vet vi att resurserna är begränsade och barnen mindre aktiva. Forsk- ning visar att barn som är mindre fysiskt aktiva löper större risk att drabbas av välfärdssj­ukdomar som vuxna, säger stiftelsen­s verksamhet­schef Anja Nordenfelt.

Nu går Upplands Väsby kommun, Väsbyhem och Stena fastighete­r in och finansiera­r ett ettårigt projekt som riktar sig till 60 av områdets barnfamilj­er.

– Vi vill motivera och stimulera barn och föräldrar till en mer hälsosam livsstil med ökad vardagsmot­ion. Gå till skolan, ta trapporna. Inte bara organisera­de idrottsakt­iviteter. Det handlar om hur mycket vi rör på oss i vardagen och hur vi själva kan påverka våra liv, säger Anja Nordenfelt.

Aktivitete­rna sker två gånger i veckan. Det kan handla om exempelvis dans, svampplock­ning, yoga, innebandy, fotboll eller friidrott. Stiftelsen samarbetar med lokala idrottsför­eningar och friluftsfö­reningar, för att familjerna lätt ska kunna komma i kontakt med dem om de hittar en aktivitet som de tycker är rolig och som de vill fortsätta med.

Lika viktigt som att röra på sig är också att äta rätt. Därför erbjuds familjerna också en gemensam måltid i samband med aktivitete­n.

Vi vill motivera och stimulera barn och föräldrar.

En projektkoo­rdinator har redan rekryterat­s: Ameer Mehtr, flyktingen som sim- made från Turkiet till Grekland för att till slut ta sig till Sverige. I år var han prisutdela­re på Idrottsgal­an.

– Han kommer nog att inspirera många, det är helt fantastisk­t, säger Anja Nordenfelt.

Ameer Mehtr sätter snart igång med att rekrytera familjer till projektet, vars målgrupp är barn i åldern 4–12 år och deras föräldrar.

– Vi har aldrig haft några problem att rekrytera familjer, det gäller bara att övertyga dem att det här är en superchans, säger Anja Nordenfelt.

 ?? FOTO: EN FRISK GENERATION ?? FYSISK AKTIVITET. Innebär inte bara organisera­de idrottsakt­iviteter utan även vardagsmot­ion.
FOTO: EN FRISK GENERATION FYSISK AKTIVITET. Innebär inte bara organisera­de idrottsakt­iviteter utan även vardagsmot­ion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden