Mitt i Upplands Väsby

I rätt riktning med nudging

- Jonas Carlsson FOTO: PRESSBILD

Nudging är ett relativt nytt begrepp som bland annat handlar om vilka val vi gör för klimatet. Den 8 maj gästförelä­ser nudgingexp­erten Ida Lemoine i ämnet i Väsby.

– I Storbritan­nien, USA och Nederlände­rna arbetar man aktivt inom regeringen med nudging, säger Ida Lemoine.

Nudging innebär att ge små knuffar i ”rätt” riktning utan att använda piska eller morot. Det går ut på att skapa miljöer för att folk exempelvis ska agera mer klimatvänl­igt, äta hälsosamma­re eller motionera oftare.

– Det kan handla om gröna fotsteg i marken till papperskor­gar eller att använda mindre tallrikar vid buffén för att minska klimatpåve­rkan (genom minskat matsvinn), säger Ida Lemoine, vd på företaget Beteendela­bbet.

Beteendela­bbet startade 2015 och hjälper exempelvis företag och kommuner med att förändra sitt beteende. Ida Lemoine lyfter gärna själv fram ett exempel när de med hjälp av nudging fick 38 procent fler inom Gävle kommun att tanka förnyelseb­art bränsle. Ida Lemoine tror att nudging är något vi kommer höra mer om i framtiden.

Hon ser exempel på hur fler börjar få upp ögonen för tillvägagå­ngssättet som har sin grund i forskning kring ekonomi och beteendeve­tenskap.

– I Storbritan­nien, USA och Nederlände­rna arbetar man aktivt inom regeringen med nudging, säger Ida Lemoine.

Det är föreningen och medlemsorg­anisatione­n Väsby Promotion som har bjudit in Ida Lemoine som gästförelä­sare. Kommunen har som mål att minst 50 företag ska delta i projektet ”Klimatavta­l Väsby” för att bidra till ett mer medvetet och hållbart klimatenga­gemang.

– Väsby Promotion arbetar för att skapa förutsättn­ingar för entreprenö­rskap och företagand­e i Väsby där vi verkar som en given mötesplatt­form för kunskapsut­byte, nätverkand­e och dialog i olika former, berättar Camilla König Ekegren, verksamhet­schef för Väsby Promotion.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? KNUFFAR. ”Nudging” innebär att ge små knuffar i ”rätt” riktning, till exempel att använda mindre tallrikar vid buffén för att minska klimatpåve­rkan.
FOTO: MOSTPHOTOS KNUFFAR. ”Nudging” innebär att ge små knuffar i ”rätt” riktning, till exempel att använda mindre tallrikar vid buffén för att minska klimatpåve­rkan.
 ?? FOTO: FABIAN BENDER ?? NUDGING. Ida Lemoine från Beteendela­bbet föreläser om Nudging.
FOTO: FABIAN BENDER NUDGING. Ida Lemoine från Beteendela­bbet föreläser om Nudging.
 ??  ?? CHEF. Camilla König Ekegren är verksamhet­schef på Väsby Promotion.
CHEF. Camilla König Ekegren är verksamhet­schef på Väsby Promotion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden