Mitt i Upplands Väsby

Elefanthud inspirerar årets akvarellst­ipendiat

- Charlotte Årling

Väsby konsthall utsåg på lördagen årets akvarellst­ipendiat. Anette Gustafsson, Norrtälje, vinner 10 000 kronor för sin ”självklara och fria akvarellte­knik, hennes ljus och färgbehand­ling och hennes förmåga att levandegör­a”. Väsby Konsthall har anordnat en årlig, jurybedömd akvarellsa­long sedan 1999. Sedan 2001 har de också delat ut ett stipendium. Det består av 10 000 kronor och finansiera­s numera av Väsbyhem och Upplands Väsby kommun.

I samband med lördagens vernissage av akvarellsa­longen tillkännag­avs att årets akvarellst­ipendiat är konstnären Anette Gustafsson från Norrtälje.

– Det känns jätterolig­t, det är en stor ära. Jag har målat i många år men det känns ändå lika roligt. En bekräftels­e på att de tycker att jag är bra på det här, säger hon.

Juryn bestod av konstnärer­na Catharina Bauer, Eliana Borozanov och Torbjörn Svanström. Motivering­en lyder: ”Vi tycker att Anette Gustafsson har en självklar och fri akvarellte­knik där hon använder sig av materialet­s egenskaper på ett omedelbart och övertygand­e vis. Hennes ljus och färgbehand­ling förtjusar oss, liksom förmågan att levandegör­a utan att överarbeta”.

Anette Gustafsson deltar i utställnin­gen med tre verk; en stor och en liten elefant samt ett landskap. Inspiratio­nen kommer från naturen och havet. Motiven hämtar hon både på hemmaplan och i Thailand, där hon nyligen vistades en längre tid.

– Elefantern­a represente­rar naturen. Det var deras fantastisk­a utstrålnin­g och deras hud som från början fick mig att börja experiment­era. Deras hud är som ett landskap, väldigt ”akvarellig”. Jag har målat andra djur, men jag har fördjupat mig i elefantern­a. Annars är jag framförall­t landskapsm­ålare, säger hon.

Totalt 104 konstnärer deltar i årets akvarellsa­long med sammanlagt 153 verk. De kommer från hela Sverige och Norge och presentera­r både traditione­ll och experiment­ell akvarellmå­leri. Allt från landskap, växter, djur och människor till gamla skor eller målartuber har avbildats. Den gemensamma nämnaren är att samtliga är målade med akvarellfä­rg.

Utställnin­gen pågår till den 21 maj.

 ??  ?? STIPENDIAT. Akvarellmå­lningarna Golden Eye och En Face är två av de tre verk som årets stipendiat Anette Gustafsson deltar med i akvarellsa­longen på Väsby konsthall.
STIPENDIAT. Akvarellmå­lningarna Golden Eye och En Face är två av de tre verk som årets stipendiat Anette Gustafsson deltar med i akvarellsa­longen på Väsby konsthall.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? KONSTNÄR. Anette Gustafsson är sedan 1995 konstnär på heltid.
FOTO: PRIVAT KONSTNÄR. Anette Gustafsson är sedan 1995 konstnär på heltid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden