Mitt i Upplands Väsby

A

-

tt bygga hus är en lång process. Och det behöver inte vara dåligt, med tanke på hur mycket som ska hinnas med och hur många beslut som ska tas. Det kan kännas långdraget, men använd tiden väl och fundera över dina val. I ett relativt tidigt skede behöver du dock bestämma själva planlösnin­gen.

Vad som funkar bäst för dig och dina eventuella medboende beror helt på smak, tycke och familjesit­uation. Innan du trycker på bygg-knappen, fundera på vilka som kommer vistas i rummen och när. Kommer släkt och vänner ofta att sova över, finns det barn i hushållet som ofta tar hem kompisar eller kommer du vara ensam härskare på täppan? Vore ett attefallsh­us eller en friggebod en bra idé? Bygg upp ett drömscenar­io och kompromiss­a utifrån det. Aleksandra Ohlson, chefsarkit­ekt på Myresjöhus, menar att dina egna behov självklart ska styra vilket hus du väljer att bygga, men att det också finns yttre faktorer och förutsättn­ingar du måste väga in.

– Titta på den bebyggelse och miljö som finns i närheten av din tomt, och tänk sedan vilken typ av hus som skulle passa in. Det kan ju också finnas krav reglerade i detaljplan­en att huset ska smälta in i den befintliga bebyggelse­n. Ta gärna hjälp av vänner och familj som du känner förtroende för och hör vad de tycker. Gå på husvisning­ar, kika runt på nätet och lär dig av andras lösningar. Försök att ha ett öppet sinne och väg olika lösningar mot varandra. När det gäller husets utseende och planlösnin­g behöver du också tänka på att det ska passa tomten.

Vare sig om du har tänkt bygga ett hus helt utifrån dina egna idéer, eller om du bestämmer dig för att göra förändring­ar utifrån en befintlig planlösnin­g, är det viktigt att du kan förmedla de tankarna till din arkitekt eller säljare på ett tydligt och bra sätt.

Idag finns det många digitala verktyg som du kan ladda hem till din dator och använda. Men det går såklart också bra med papper och penna. Erika Lindén Jansson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden