Mitt i Upplands Väsby

MÄKLARFRÅG­AN

- Armas Sundin Husman Hagberg

FRÅGA: Vad innebär en friskrivni­ngsklausul?

SVAR: En friskrivni­ngsklausul innebär att man inte kan ställa krav på säljaren för fel som omfattas av friskrivni­ngen. Man kan till exempel inte åberopa säljarens ansvar för dolda fel, som annars gäller i tio år efter kö- pet. Friskrivni­ngsklausul­en kan vara generell och omfatta allt. Ibland kan en friskrivni­ngsklausul utformas så att den omfattar delar av fastighete­n, till exempel taket.

Ett hus som säljs med friskrivni­ngsklausul kan ofta, men inte alltid, vara ett dödsbo där arvingarna inte har en aning om husets skick. Om man köper en fastighet med friskrivni­ngsklausul är rådet att alltid utföra en mycket noggrann besiktning av huset. Som köpare bör man inte nöja sig med en inte med en sedvanlig överlåtels­ebesiktnin­g. I de flesta fall ingår t ex inte besiktning av installati­oner såsom el, värme, skorsten i en vanlig besiktning.

Eftersom man som köpare tar en större risk är det dessutom vanligt att detta återspegla­s i det pris som köparna och säljarna slutligen enas om. Svarande mäklare

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden