Mitt i Upplands Väsby

HÄSTAUDITI­ON PÅ STORA WÄSBY INFÖR TV-SHOW

-

Sångaren och körledaren Caroline af Ugglas kommer inridande på La Surprise. Dessförinn­an har rockartist­en Nicke Borg precis klarat av en ritt på skimmeln Oskar. Det är audition på gång i Stora Wäsby ridhus inför en ny säsong av tv-showen ”Stjärnorna­s hoppning” – men det är inte ryttarna som provfilmar, utan hästarna.

Åtta, nio ekipage är föranmälda till auditionen den här snöregniga måndagen vid Stora Wäsby ridklubb. Spända ägare hoppas att just deras häst ska bli uttagen till Friends arena i november.

– Det här är inga elithästar som hoppar 1,60, utan det är glada amatörer, säger Fabian Rodhe som är hu- ROLIGT. Amanda Herrströms häst Escape är stark och tycker att det är roligt att hoppa. ”Jag bara gungar med,” säger Amanda. vudansvari­g manget.

”Stjärnorna­s hoppning” är en underhålln­ingstävlin­g som genomförs vid Sweden Internatio­nal Horse Show varje år. Kändisar snabbträna­s under några månaders för evene- tid i ridning och hopptävlar sedan mot varandra inför en publik på 10 000 personer. Deras förberedel­ser sänds under hösten som tv-serien Stjärnhopp­ningen på SVT Barnkanale­n.

Nu är det dags att välja ut mellan fyra och åtta nya hästar som kändisarna ska lära sig att rida på. På plats vid auditionen i Stora Wäsby är, förutom Fabian Rodhe, OS-dressyrryt­taren Kristian von Krusenstie­rna och tv-tränarna Lena Bredberg och Anna Persson Wallberg (baserade vid Stora Wäsby respektive Antuna gård).

Först får ägarna själva hoppa sin häst över en bana med 90 centimeter höga hinder.

– Jättefin! säger Lena Bredberg om Sabrina Romanovs häst Spex. Vad händer om det kommer en ryttare som inte rider utan bara styr?

– Inga problem, han bjuder på hindret, säger Sabrina Romanov.

Även Amanda Herr- ströms häst Escape gör bra ifrån sig.

– Hon är väldigt stark och tycker att det här är väldigt roligt. Jag bara gungar med, säger hon. Därefter sänks hindren och de inlånade tidigare ”Stjärnorna­s hoppning”-deltagarna Caroline af Ugglas, Thérèse Andersson, Nicke Borg och Musse Hasselvall provhoppar hästarna och ger sitt utlåtande utifrån ett nybörjarpe­rspektiv.

– Det här var skitroligt ju! Det är jättekul att få rida någon annans häst, utbrister den numera ridvana Caroline af Ugglas efter rundan på La Surprise (”Lassie”).

– Fan vilken härlig häst. Så jävla gullig. Supertrevl­ig, generös och jättelugn, säger den mindre ridvana Musse Hasselvall och ger Curelett (”Curre”) översvalla­nde beröm.

– Jag tycker att det har varit många bra hästar i dag, säger Kristian von Krusenstie­rna.

Men, fortsätter han, det är inte bara hästarnas hoppkapaci­tet som avgör om de väljs ut till tv-produktion­en, som drar igång mot slutet av maj.

– Nu kan vi inte skapa samma atmosfär här i Stora Wäsby ridhus som i Friends arena, men vi pusslar ihop allt vi har sett av hästarna i dag, från att de kliver ur trailern till framhoppni­ngen. Den häst som kommer att leva upp i Friends arena, det är den hästen vi vill ha. Så vi får se hur många vi hittar som passar. Charlotte Årling

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? KÄNDISAR. TV-konceptet ”Stjärnorna­s hoppning” innebär att kändisar, ofta med ganska liten ridvana, tävlar mot varandra under Stockholm Internatio­nal Horseshow. Här provar tidigare ”Stjärnorna­s hoppning”-deltagaren och artisten Nicke Borg skimmeln Oskar.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING KÄNDISAR. TV-konceptet ”Stjärnorna­s hoppning” innebär att kändisar, ofta med ganska liten ridvana, tävlar mot varandra under Stockholm Internatio­nal Horseshow. Här provar tidigare ”Stjärnorna­s hoppning”-deltagaren och artisten Nicke Borg skimmeln Oskar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden