Mitt i Upplands Väsby

Första konstrunda­n gjorde succé

- FOTO: ULLA WESSEL Charlotte Årling charlotte.arling@ direktpres­s.se

Samlingsut­ställninge­n i Messingen besöktes av 400 personer. Konstnärsa­teljéerna och galleriern­a lockade hundratals. Den första upplagan av Väsby konstrunda, som genomförde­s i helgen, gick över förväntan.

– Och vi har en hel A4-lista full med namn på konstnärer som vill vara med nästa år, säger initiativt­agaren Kerstin Sabel nöjt.

I helgen firades både valborg och första maj i Upplands Väsby. Under lördagen och söndagen anordnades också kommunens första konstrunda. Den lockade besökare från såväl Väsby som Rosersberg, Vallentuna, Täby och Sollentuna.

– Så det har spritt sig lite, säger Kerstin Sabel. Hon är initiativt­agare till konstrunda­n genom det medborgarf­örslag som hon skickade in 2015, och som nu har blivit verklighet. Tre gallerier och drygt 20 konstnärsa­teljéer ingick i konstrunda­n. Samlingsut­ställninge­n i Messingen lockade 400 besökare på två dagar; ABF-konstgrupp­erna VÄLBESÖKT. 400 besökare kom till samlingsut­ställninge­n i Messingen under lördagen och söndagen. Kerstin Sabel, Åsa Bjurberg Gartz och Birgitta Jonvall Alm är tre av de fem konstnärer som anordnade årets konstrunda. ungefär 200 besökare och Picchus café, som var en av de tre deltagande galleriern­a, hade stort besökstryc­k. Till Kerstin Sabels ateljé i Sättra kom det totalt 150 personer på två dagar.

– Det är väldigt mycket för att vara första gången. Alla var glada och nöjda. Vi gjorde en utvärderin­g bland de konstnärer som hade sina ateljéer öppna, och det var inget som var dåligt. Vi fick synpunkter från några av dem och ett förslag från en av konstnärer­na att vi ska dra ihop hela gänget och spåna på idéer till nästa år. En missräknin­g var att kaféet i Messingen, där samlingsut­ställninge­n höll hus, var stängt hela helgen.

– Det var lite negativt. Vi hade till och med markerat det på kartan med en kaffekopp. Men annars är jag väldigt nöjd. De orangea ballongern­a (som fungerade som vägvisare till ateljéerna) fungerade; besökarna hittade skapligt. Att Väsby konstrunda kommer att få en fortsättni­ng ser Kerstin Sabel som självklart.

– Det blir det absolut! Vi har en hel A4-lista full med namn på konstnärer som har skrivit upp sig och som vill vara med nästa år. Är vi samma bra arbetsgrup­p som i år blir det definitivt av.

Är vi samma bra arbetsgrup­p som i år blir det definitivt av.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden