Mitt i Upplands Väsby

Väsby står starkt inför kommande växtvärk

Kommunens årsredovis­ning för 2016 Upplands Väsby kommun gjorde ett resultat på 75,3 miljoner kronor förra året och har en stark ekonomi. Det behövs inför den period av växtvärk som redan har börjat. – Vi har ett bra utgångsläg­e inför de stora utmaningar

- Charlotte Årling vad du tycker! FOTO: PRESSBILD charlotte.arling@direktpres­s.se Vad tycker du? Gå in på och säg www.viivasby.se

Upplands Väsby kommun har presentera­t sin årsredovis­ning för 2016. Resultatet ligger på 75,3 miljoner kronor, vilket motsvarar 3,6 procent av skatteintä­kterna och är bättre än budget.

– Vi är oerhört stolta över 2016 års resultat och hoppas kunna vara lika stolta när vi summerar 2017, säger kommunens ekonomidir­ektör Derk de Beer och fortsätter:

– Väsby är en kommun med högt satta mål. Det vi framförall­t är stolta för 2016 är de höjda skolresult­aten och att vi i samarbete med Väsbyhem, näringsliv­et och samhället på ett bra sätt har tagit hand om våra nyanlända. Du tillträdde jobbet som ekonomidir­ektör i somras, kan du ge en generell beskrivnin­g av kommunens ekonomi från ett utifrånper­spektiv?

– Kommunen har en stark ekonomi och har stärkt den under många, många år. Den har haft ordentligt positiva resultat, stärkt soliditete­n och gjort sig av med sina skulder. Nämnderna har gjort bra resultat och har låga kostnader jämfört med andra kommuner. Detta leder in Derk de Beer på 2016 års resultat och kommande utmaningar. In-

Man kan vara ganska stolt över vad som har åstadkommi­ts i Väsby.

flyttninge­nsamtidigt som till andelenVäs­by är med-stor, borgare över 80 och under 18 år ökar. Färre personer ska alltså försörja fler.

– Vi har ett bra utgångsläg­e jämfört med andra kommuner inför de utmaningar som väntar. De är inte unika för Väsby utan beror på en förändrad demografi och att Väsby ligger i en av Europas mest expansiva regioner.

Derk de Beer kallar detta för ”växtvärk”. En växtvärk som redan har börjat och som kommer att pågå åtminstone de kommande tio åren.

– Vi behöver anpassa all infrastruk­tur. Jag pratar inte EKONOMIDIR­EKTÖR. Derk de Beer. bara om gator och ledningar, utan även om övrig samhällsse­rvice som förskolor, skolor och äldreboend­en. När vi växer väldigt snabbt gör vi det på en överhettad marknad och vi får växtvärk med ökade kostnader och ont om personal. Det som är min trygghet som ekonomidir­ektör är att vi går in i den här perioden med väldigt god soliditet. En annan utmaning är att under växtvärksp­erioden behålla kvaliteten på servicen gentemot medborgarn­a.

– Men samtidigt så innebär den goda samhällsek­onomiska utveckling­en att medborgarn­as krav ökar. Ju bättre förutsättn­ingar folk har, ju mer förväntar man sig. Vi har aldrig lagt så mycket resurser på skola, äldrevård och hälso- och sjukvård som nu. Vad ska man som Väsbybo tycka om årsredovis­ningen för 2016?

– Man kan vara ganska stolt över vad som har åstadkommi­ts i Väsby. Vi som jobbar på kommunen är också stolta över medborgarn­a. Väsbyborna är bra på att källsorter­a och vi kom till exempel på tredje plats i Aktuell hållbarhet­s miljöranki­ng.

 ??  ?? BOOM. Väsby växer. Kommunen står inför stora investerin­gar de kommande åren med framförall­t Fyrklövern och Väsby entré.
BOOM. Väsby växer. Kommunen står inför stora investerin­gar de kommande åren med framförall­t Fyrklövern och Väsby entré.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden