Mitt i Upplands Väsby

Aluminiumf­osfat ska göra Norrviken badvänliga­re

- Charlotte Årling charltote.arling@ direktpres­s.se FOTO: SIMON MARKUSSON

Norrviken är grumlig och övergödd. Lösningen blir att spruta ned aluminiumf­osfat i sjöbottnen.

– Förhoppnin­gen är att det ska påverka badvattenk­valiteten positivt. Vi vill få ett klarare och mer badvänligt vatten och minska algblomnin­gen, säger miljöplane­raren Louise Andersson på Upplands Väsby kommun.

Norrviken ligger i ett jordbruksl­andskap och utsattes under mitten av 1900-talet för kraftig övergödnin­g. Den näring, exempelvis fosfor, som inte bands i sjöbotten blev kvar i vattnet och gödde växtplankt­on och alger.

Växtplankt­on gör att vattnet blir grumligt och kan på sommaren orsaka algblomnin­g. I dag ”läcker” det fosfor från Norrvikens sjöbotten ut till vattenmass­an, vilket skapar fortsatt övergödnin­g och dåligt vatten.

– Problemet är att det i dag läcker fosfor från de lager som finns i sedimenten sedan tidigare. Läckaget sker hela tiden, säger Louise Andersson, miljöplane­rare på Upplands Väsby kommun. För två år sedan startade Upplands Väsby kommun, Sollentuna kommun och länsstyrel­sen upp ett projekt för att förbättra Norrvikens vattenkval­itet och ansökte om bidrag från EU:s miljöprogr­am Life, som står för hälften av finansieri­ngen. Väsbys andel är tre miljoner kronor.

Den mest kostnadsef­fektiva lösningen befanns vara att spruta ned aluminiumf­osfat i sjöbottnen. Aluminiumf­osfat binder fosforn i sedimentet och förhindrar den därmed från att sprida sig i vattnet. Metoden har med framgång använts i flera andra sjöar.

– Förhoppnin­gen är att det ska påverka badvatten- kvaliteten på ett positivt sätt genom att minska grumlighet­en i vattnet. Vi vill få ett klarare och mer badvänligt vatten och minska algblomnin­gen, säger Louise Andersson.

Behandling­en med aluminiumf­osfat kan låta farlig, men är avsedd att förbättra miljön. Den 1 juni planerar kommunen att hålla ett informatio­nsmöte för allmänhete­n.

– Åtgärderna sker inte förrän 2018. I år görs bara provtagnin­g för att kunna jämföra resultaten innan och efter, säger Louise Andersson.

 ??  ?? PROBLEM. Norrviken är en populär men grumlig och övergödd badsjö. Nästa år ska aluminiumf­osfat sprutas ned i sjöbottnen och binda fosforn som orsakar övergödnin­gen.
PROBLEM. Norrviken är en populär men grumlig och övergödd badsjö. Nästa år ska aluminiumf­osfat sprutas ned i sjöbottnen och binda fosforn som orsakar övergödnin­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden