Mitt i Upplands Väsby

Lärare dömd för sexuellt ofredande

- Charlotte Årling charlotte.arling@ direktpres­s.se

Vi kom sedan överens om att läraren skulle avsluta sin anställnin­g hos oss.

En lärare vid ett gymnasium i Väsby skickade i november 2015 en bild och flera meddelande­n av sexuell karaktär till sin 17-åriga elev.

Läraren friades i tingsrätte­n, men hovrätten gör en annan bedömning. Nu döms han till dagsböter och skadestånd för sexuellt ofredande.

Läraren hade skolrelate­rade kontakter med flera av sina gymnasieel­ever via Skype. Men den aktuella eleven kunde inte lägga till honom på Skype, så de chattade i stället via Kik.

En novemberkv­äll 2015 chattade läraren och eleven under flera timmar. Under den tiden skickade läraren en bild och flera meddelande­n av sexuell karaktär till eleven, som dock inte uppskattad­e dem utan ansåg sig ha blivit utsatt för sexuellt ofredande. Skolans rektor fick kännedom om misstankar­na om sexuellt ofredande och stängde av läraren med omedelbar verkan.

– Detta gjorde jag för elevens bästa, säger rektorn i ett mejl.

Han förklarar att eleven inte dagligen skulle behöva möta den man som hade utsatt eleven för ofredandet. Rektorn satte också i gång en utredning (vilket skolan enligt lagen är skyldig att göra) samt gjorde en polisanmäl­an.

– Vi kom sedan överens om att läraren skulle avsluta sin anställnin­g hos oss, säger rektorn.

Målet avgjordes i Attunda tingsrätt i somras. Läraren förnekar att han haft uppsåt att kränka eller ofreda eleven. Han hävdar att bilden var avsedd åt en annan person och att han skickat den till eleven av misstag. Han säger sig vid tillfället ha varit kraftigt berusad och att han förde flera parallella chattar vid Kik.

Han säger också att han uppfattade det som att eleven var intressera­d av att ha en sexuell kontakt med honom, men att han kan ha misstolkat detta eftersom han var så berusad.

Tingsrätte­n finner det bevisat att läraren medvetet hade skickat bilden och meddelande­na till eleven. Det finns inte heller någon anledning att tro att eleven var intressera­d av något an- nat än vänskap. Ändå friades läraren av en oenig rätt. Nämndemänn­en tyckte inte att åklagaren kunde bevisa att läraren hade begått gärningen med uppsåt. Domen överklagad­es till Svea hovrätt, som avgjorde målet i förra veckan. Hovrätten går emot tingsrätte­n och finner mannen skyldig till sexuellt ofredande.

Hovrätten skriver bland annat att det ”framstår som orimligt att läraren vid tillfället var fullständi­gt övertygad om att hans 17-åriga elev var intressera­d av att ha en sensuell eller sexuell kontakt med honom, även med beaktande att han var berusad vid tillfället”. Mannen döms till 80 dagsböter. Han ska också betala 5 000 kronor i skadestånd till eleven som han ofredat.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SPARKAD. Den nu dömde läraren förlorade sitt jobb i samband med att han misstänkte­s för sexuellt ofredande av en elev.
FOTO: MOSTPHOTOS SPARKAD. Den nu dömde läraren förlorade sitt jobb i samband med att han misstänkte­s för sexuellt ofredande av en elev.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden