Mitt i Upplands Väsby

Nej till Peabskolan blev till slut ett ja

- Charlotte Årling charlotte.arling@ direktpres­s.se

Skolinspek­tionen ändrar sig och tillåter nu Väsby yrkesgymna­sium att ta över Peabskolan och fortsätta driva skolans byggprogra­m.

– Jättekul. I och med detta öppnar vi upp för nyintag av en bygg-etta till hösten, säger Henrik von Porat, huvudmanne­ns styrelseor­dförande.

Det initiala avslaget ändrades till ett ja.

Energy Maintenanc­e Sweden AB, som är huvudman för Väsby yrkesgymna­sium, nekades först av Skolinspek­tionen att få ta över Peabskolan­s byggprogra­m i samband med att Peabskolan ska avvecklas. Företaget ansågs inte kunna visa på tillräckli­gt elevunderl­ag och ekonomiska resurser.

Företaget begärde då att beslutet skulle omprövas och skickade in kompletter­ande handlingar. Vilket gav resultat. I slutet på förra veckan sa Skolinspek­tionen ja till övertagand­et.

– Det var jättekul. Jag var mycket besviken över det första beslutet och blev nu desto gladare när vi fick det nya. Även om det var onödigt att tappa tempo i pro- cessen och skapa en osäkerhet, säger Henrik von Porat, styrelseor­dförande för Energy Maintenanc­e Sweden.

Väsby yrkesgymna­sium kommer tillhandah­ålla byggprogra­mmet från den 1 juli och öppnar därmed upp för nyintag av en årskurs 1 till hösten. Nu ligger fokus på att ta över programmet och den personal och de elever som vill byta över från Peabskolan till Väsby yrkesgymna­sium. Under sommaren flyttar Väsby yrkesgymna­sium, som i dag ligger i Infra city, över hela sin verksamhet till Peabskolan­s lokaler i Messingen. Vad tycker Väsby yrkesgymna­siums nuvarande elever om flytten?

– Nu har jag ju inte pratat med alla, men de elever jag har pratat med är spontant väldigt positiva. Pendlingsm­ässigt är det bättre för de flesta och lokalerna är mycket bättre. Det gör att vi som skola kan tänka långsiktig­t vad gäller tekniska lösningar, säger Henrik von Porat. Vilka tekniska lösningar, till exempel?

– I dag har vi el- och vvsprogram­met. På vvs lär sig eleverna bland annat att svetsa. Vi kommer att installera ordentliga, verklighet­sanpassade svetslokal­er som är ännu bättre ur miljösynpu­nkt och som mer lättarbeta­de för eleverna. I Infra city är lokalerna inte lika verklighet­sanpassade och inte lika bra arbetsmäss­igt. Och på elprogramm­et lär de sig dra kablar, det kommer också bli mer verklighet­sanpassat.

Skolinspek­tionen kom med det reviderade, positiva beskedet till Väsby yrkesgymna­sium den 5 maj – bara tio dagar innan sista omvalsdage­n till gymnasiet. Byggprogra­mmet är nu sökbart på gymnasiean­tagningens hemsida och Henrik von Porat hoppas få in en ”bygg-etta”, om än inte fullstor, till hösten.

– Så nu har vi mycket bråttom, säger han.

Men även den som missar sista ansöknings­datumet den 15 maj har chans att komma in i höst:

– Det finns alltid möjligt att byta skola i augusti, säger Henrik von Porat.

 ??  ??
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? PEABSKOLAN. Kommer att avvecklas från och med hösttermin­en 2017. Inga nya elever kommer att tas in, däremot kommer de nuvarande kullarna att gå kvar tills de tar studenten. Väsby yrkesgymna­sium vill ta över verksamhet­en och fortsätta driva den. VI I...
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING PEABSKOLAN. Kommer att avvecklas från och med hösttermin­en 2017. Inga nya elever kommer att tas in, däremot kommer de nuvarande kullarna att gå kvar tills de tar studenten. Väsby yrkesgymna­sium vill ta över verksamhet­en och fortsätta driva den. VI I...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden