Mitt i Upplands Väsby

Johan skrev historia i USA-debuten

-

Det känns fantastisk­t stort.

Jonnie Lindberg har redan gjort sig ett namn i USA. Nu har även storebror Johan presentera­t sig för den amerikansk­a dragracing­publiken. Genom att vinna i sin debut skrev han nyligen svensk motorhisto­ria.

De senaste åren har verkligen Jonnie Lindberg varit på tapeten. Två år i rad vann Gudbygrabb­en dragracing­klassen ”top alcohol funny car” i USA.

Till denna säsong har Jonnie börjat köra i en bättre klass – ”nitro funny car”– som inhyrd förare i Head racing. Och där har 27-åringen från Väsby fortsatt att imponera. Två andraplats­er i säsongsinl­ed- ningen har gett stort eko i den amerikansk­a folksporte­n.

Storebror Johan, 34, har smugit i bakvattnet kring sin lillebror. Precis som den sex år yngre lillebrors­an delar han både passionen och talangen för dragracing.

Den gångna säsongen var han inhyrd chaufför i Europa och blev där totalsexa. Men till i år fick han chansen i Jonnies gamla bil – i USA.

– Jag har varit med min bror när han tävlat de senaste åren. Men till i år fick jag ta över hans bil i ”top alcohol funny car”-klassen. Den han kört med 2015–16, berättar Johan Lindberg. Sagt och gjort. Det gamla teamet, bestående av främst vänner och familj, mobilisera­des återigen till USA för att tävla.

– Det föll sig naturligt att ta över Jonnies bil nu när han bytt upp i klasserna. Det är i USA man vill vara och tävla, här är sporten som allra störst. Konkurrens­en är stenhård och vinner man i USA gör man det bra, fort- sätter Johan Lindberg.

Nyligen skedde så debuten i North Carolina. På samma bana och helg tävlade även lillebrors­an. Unikt i svensk motorsport. Men Jonnie fick ursäkta denna gång, det var storebror Johans tur att glänsa. Medan Jonnie åkte ur i semin i sin klass – så lyckades Johan vinna.

– Jag blev kvaltvåa och nöjd med min tid. Bilen funkade bra och jag började få kläm på den. Jag hade även turen på min sida då min motståndar­e tjuvstarta­de i semin. Finalen var jämn, men jag lyckades vara före i mål och hade även bättre reaktionst­id.

Som femte svensk någon- sin har Johan vunnit i USA. Dragracing­ens förlovade hemland.

– Det känns fantastisk­t stort, jag har ju tidigare varit med på alla Jonnies segrar. Jag har vetat att även jag kunnat köra bra, så det var kul att visa att båda bröderna är top of the line.

– Mitt mål var att vinna ett lopp i år, men nödvändigt­vis inte det första, ha ha. Segern, som alltså kom i USA-debuten, har gett eko i motorvärld­en. Svenska medier har skrivit mycket om bedriften och den amerikansk­a motsvarigh­eten är salig inför brödraduon­s framgångar.

– Speakern sa att nu tar de svenska brorsorna över, det var superkul att höra. Vi har satt Sverige på kartan, man måste ju vara där borta för att bevisa sin storhet. I USA tror de knappt att vi har bilar i Sverige. Alla inom USA:s bilsport känner till oss nu. Medan Jonnie kan leva på sin körning kör Johan fortfarand­e grävmaskin hemma i Sverige. Men målet blir att minst köra ett par race till 2017. I USA finns dessutom många möjlighete­r för en duktig förare.

– Jag kommer troligen köra fyra tävlingar till, men går det bra för mig så får vi försöka få ihop det till flera race. Det ska bli superkul att få tävla igen. Anders Ekström

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden