Mitt i Upplands Väsby

VÄSBY RIDKLUBB PÅ FOTOGRAFIS­KA

Under ett år följde fotograf Theresia Viska stalltjeje­rnas vardag på Väsby ridklubb. Nu ställs bilderna ut på Fotografis­ka museet i Stockholm.

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se 070-78 72 075

Under hela 2005 följde fotografen Theresia Viska stallflick­ors vardag på Väsby ridklubb, med hovkratsni­ng, klappning, ridning och hästdrömma­r. Nu ska bilderna ställas ut på Fotografis­ka museet i Stockholm.

– Stallflick­or är stenhårda. De är tre äpplen höga sjömän. Jag vill visa på den kraften, säger Theresia Viska.

För elva år sedan utkom Theresia Viskas dokumentär­a fotobok Stallflick­or. Mörka, suddiga bilder på tjejer i tioårsålde­rn som leker, rider, lever drömmen om ett liv med hästar. Hon valde Upplands Väsby för att det var ett normalt stall i ett normalt område. Projektet tog drygt ett år att färdigstäl­la.

– Jag ville visa en annan bild än den mytomspunn­a bilden av hästtjejer som jag stött på hos gubbarna på nyhetstidn­ingars sportredak­tioner och hos mina klasskamra­ter på fotoutbild­ningen, som alltid sade ”hästar är så vackra” när jag hade gått till stallet för att göra mina fotouppgif­ter. Detta byggde upp ett driv att berätta en helt annan story. Ärligare. Känslostar­ka bilder på arbete, gemenskap, ensamhet, drömmar och kärlek i stallet.

– Fördomsful­lt kan man säga att flickor vill vara söta på bild, och folk frågar varför jag vill fota så suddigt och mörkt. Men det handlar om att visa stallflick­ornas otroliga mod. Att de står kvar även när hästen bits, sparkas eller inte gör som de vill. Att ta så här starka tjejer och fotografer­a dem som affischpri­nsessor, det vore direkt förolämpan­de.

Även om bilderna före- ställer Väsby ridklubbs tjejer, berättar de också om fotografen­s egna erfarenhet­er från sin ridskoleti­d.

– Det handlar inte om Malin, säger Theresia Viska och pekar på en bild på en tjej i headbangar-pose. Hon ska inte känna att det är en ful eller vacker bild av henne, utan det är jag som känner igen mig i det djuriska i en stallflick­a. Det här är inte klassiskt söta bilder, det är det som är grejen. Tjejerna och deras föräldrar förstod det när jag presentera­de projektet för dem, och de tyckte att det var bra. Vad säger de själva om att fotografie­rna ska ställas ut på Fotografis­ka?

– Jag har kontakt med dem på Facebook och Instagram. Hela Väsby ridklubb verkar tycka att det här är roligt. Frida till exempel (säger Theresia Viska och pekar på en av bilderna i fotoboken) kommer att vara både affischbil­d och på vykort och är helt okej med det.

Hon tillägger att hästtjejer som ser hennes stallbilde­r rycker på axlarna och tycker ”Aha, det är väl inget konstigt med det”. Det är herrarna på sporten som kommer att tappa hakan åt de tuffa tag som syns i en del av bilderna. Hoppas hon, i alla fall.

– Det finns så många feministis­ka konstverk vars budskap inte når fram.

Därför är hon återhållsa­m i sin iver inför utställnin­gen, även om den innebär exponering för en väldigt stor publik.

– Reaktioner­na på mina bilder säger mycket om den egna personen. Har man någon form av analytisk ådra och om man i sin vildaste fantasi kan tänka sig att det finns ett djävlar anamma i de här stalltjeje­rna i Upplands Väsby, då blir jag glad, säger Theresia Viska. Drömmen är att nå fram till gubbar och kvinnor som aldrig har tänkt feministis­kt och få dem att utbrista ”Fan, de här stalltjeje­rna är sjukt coola”.

– Jag är säker på att det blir en riktigt bra utställnin­g. Jag hoppas att besökarna tar en minut extra att tänka på mer än om bilderna är fina eller fula. Man får titta på dem och se om det finns någon underton.

Det handlar om att visa stallflick­ornas otroliga mod.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? STALLFLICK­OR. Fotografie­r från Väsby ridklubb år 2005.
STALLFLICK­OR. Fotografie­r från Väsby ridklubb år 2005.
 ?? FOTO: THERESIA VISKA ??
FOTO: THERESIA VISKA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden