Mitt i Upplands Väsby

Förskola med barnbrist 200 meter från Väsby

Samtidigt som Upplands Väsby tampas med en jättebrist på förskolepl­atser, har ur och skur-förskolan Grodan 200 meter över kommungrän­sen i Bollstanäs motsatt problem: en jättebrist på barn. – Till hösten skulle vi behöva få in 10–12 barn till, säger Tomas

- Charlotte Årling charlotte.arling@ direktpres­s.se

Medan UpplandsVä­sby kommun sliter med brist på på förskolepl­atser, har ur-och-skurförsko­lan Grodan 200 meter över kommungrän­sen i Bollstanäs barnbrist. Väsbybon Anders Jansson har valt att placera sina barn på förskolan i Sollen- tuna och tycker att fler Väsbybor borde göra detsamma.

– Det kanske kan väcka en idé att man kan lösa det eventuella problemet tills Upplands Väsby hinner bygga ut, säger han.

Under våren har Upplands Väsby kommun i perioder inte kunna ordna förskolepl­ats åt barn inom de lagstadgad­e fyra månaderna. Förskolebr­isten har gjort att många vårdnadsha­vare inte har fått sitt förstahand­sval och har fått platserbju­dande långt bort från hemmet.

Elva Väsbyfamil­jer i Bollstanäs har löst problemet på ett ganska smidigt sätt: de har satt sina barn på ur och skur-förskolan Grodan, som ligger i Sollentuna kommun bara 200 meter från kommungrän­sen till Upplands Väsby.

– Vi har motsatt problem från Upplands Väsby. Vi har en riktig brist på barn. Vi behöver fler barn för att gå runt, säger Tomas Green som är ordförande för föräldrako­operativet som driver förskolan Grodan. Hur fungerar det rent byråkratis­kt, får Väsbybarn gå i förskola i Sollentuna?

– Absolut, det är bara att söka. Det enda är att vi får lite lägre peng för dessa barn eftersom Väsbys förskolepe­ng är lägre än Sollentu- nas. Men det är bättre än att vi har tomma platser. Två Väsbybor som har just gjort detta är Anders Jansson och hans fru. De jobbar båda inne i stan och har placerat sina två barn på förskolan Grodan.

– Jag är supernöjd, säger Anders Jansson.

Han uppmanar fler familjer att tänka utanför ramarna, eller, i det här fallet, ut- anför kommungrän­sen. Han tycker att även Upplands Väsby kommun skulle kunna göra det.

– Det kanske kan väcka en idé att man kan lösa det eventuella problemet tills Upplands Väsby hinner bygga ut, säger han. Förskolan Grodan ligger i ett område utan inflyttnin­g och har lediga platser både nu och till hösten

Förskolech­efen Ann Lundqvist har varit i kontakt med Upplands Väsby kommun och säger att hon har fått till svar att de inte får rekommende­ra någonting annat än Väsby och att det inte är i Bollstanäs som det är problem med platser.

– Man kan tycka att det är märkligt att det är fullt på förskolorn­a en kilometer härifrån samtidigt som vi har flera lediga platser. Det känns lite grann som en stolthet mellan kommunerna, säger Tomas Green.

Det kanske kan väcka en idé att man kan lösa det eventuella problemet tills Upplands Väsby hinner bygga ut.

 ??  ?? LÖSNING. Anders Jansson (mitten) hittade en förskola åt sina två döttrar på andra sidan kommungrän­sen. Här med Grodans ordförande Tomas Green och förskolech­ef Ann Lundqvist.
LÖSNING. Anders Jansson (mitten) hittade en förskola åt sina två döttrar på andra sidan kommungrän­sen. Här med Grodans ordförande Tomas Green och förskolech­ef Ann Lundqvist.
 ??  ?? LÖSNING. Anders Jansson (mitten) hittade en förskola åt sina två döttrar på andra sidan kommungrän­sen. Här med Grodans ordförande Tomas Green och förskolech­ef Ann Lundqvist.
LÖSNING. Anders Jansson (mitten) hittade en förskola åt sina två döttrar på andra sidan kommungrän­sen. Här med Grodans ordförande Tomas Green och förskolech­ef Ann Lundqvist.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden