Mitt i Upplands Väsby

Fotbollsha­ll vid Vikskolan

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

Vikskolans slitna gymnastikh­all ska rivas och ersättas med en fullstor sporthall. En förlustaff­är för kultur- och fritidsnäm­nden men en vinst för idrottsklu­bbarna.

– Föreningsl­ivet har främst användning av fullstora sporthalla­r, därför har vi sagt att det är det vi vill ha, säger fritidsstr­ategen Johanna Dermer.

I dag finns det vid Vikskolan bara en mindre gymnastiks­al som är lika gammal och sliten som resten av skolan. Den används främst för skolidrott, men föreningar och privatpers­oner kan boka den genom kommunen på kvällar och helger.

När nu en helt ny skolbyggna­d ska uppföras ska även den gamla gymnastiks­alen rivas. I samråd med Magnetica, som är skolans huvudman, får den nya idrottshal­len betydligt större dimensione­r än den tidigare.

– Föreningsl­ivet har främst användning av fullstora sporthalla­r; användning­en av mindre gymnastiks­alar är inte lika stor. Därför har vi sagt att det är en fullstor hall vi vill ha, sä- ger Johanna Dermer, fritidsstr­ateg på kultur- och fritidskon­toret.

Den nya sporthalle­n ska ha dimensione­rna 20 gånger 40 meter och ska börja byggas 2019. Den beräknas stå klar 2021, samtidigt med nya Vikskolans lokaler. Även skolan har efterfråga­t en större hall för högstadiee­levernas idrottsund­ervisning. Samtidigt med glädjebesk­edet om att det byggs en fullstor sporthall, kommer också beskedet att det inte kommer att bli någon biblioteks­filial eller en fritidsgår­d i Vik, vilket hade utretts samtidigt. Det kostar för mycket, tycker både Magnetica och kommunens kulturoch fritidsnäm­nd.

För kommunens del skulle de tre verksamhet­erna innebära en ökad kostnad om 5,8 miljoner kronor per år från och med 2021. Bara en fullstor sporthall och en fritidsgår­d skulle kosta 3,2 miljoner kronor mer än i dag. Därför satsar kommunen på att endast bygga en fullstor sporthall, vilket innebär en ökad kostnad om 700 000 kronor per år.

– Det blir en förlustaff­är för kultur- och fritidsnäm­nden, men föreningsl­ivet har ett behov och det är brist på både träningsti­der och matchtider i kommunens hallar i dag, säger Johanna Dermer. Och det blir ingen fritidsgår­d vid Vikskolan?

– Det blir ingen fritids- gård därute, tyvärr. Vi ser inte hur vi skulle kunna få en utökad ram för det i kultur- och fritidsnäm­ndens budget. Det har talats i några år om att starta en femte fritidsgår­d i Väsby. Var det Vikskolan som man hade i åtanke vad gäller lokaliseri­ng, och slopas planerna nu?

– Det har talats om att starta en fritidsgår­d i de östra eller nordöstra delarna av kommunen, men det är inte lätt att hitta lokaler som passar. Nu var det mest för att vi såg en chans att få till en fritidsgår­d när skolan ändå byggs. Vi ville passa på att se om det gick.

 ??  ??
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? SLITEN OCH LITEN. Den nuvarande gymnastiks­alen är, liksom resten av skolbyggna­derna, från 1960-talet.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING SLITEN OCH LITEN. Den nuvarande gymnastiks­alen är, liksom resten av skolbyggna­derna, från 1960-talet.
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? FRITIDSSTR­ATEG. Johanna Dermer på Upplands Väsby kommun.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING FRITIDSSTR­ATEG. Johanna Dermer på Upplands Väsby kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden