Mitt i Upplands Väsby

Runbygårde­n blir privat

- charlotte.arling@direktpres­s.se

Om ett halvår tar kommunen över driften av alla fritidsgår­dar i Väsby – alla utom Runbygårde­n. Den förblir fristående mycket tack vare alla nöjda ungdomar. Nu har driften upphandlat­s och det står klart att den nuvarande verksamhet­en får fortsätta i minst tre år till.

– Vi är naturligtv­is jätteglada, säger verksamhet­schefen Ronnie Sandvall.

Fritidsgår­darna i Grimsta, Smedby och Väsby skola övergår i januari 2018 i kommunal drift efter att drivits privat i fyra år. Förklaring­en till att kommunen tar tillbaka tre av de fyra gårdarna är delvis ideologisk, delvis praktisk.

– Vi vill få en bättre sammanhåll­ning av verksamhet­erna. Som när det var stökigt runt Väsbygårde­n, då kunde vi ha flyttat över personal från en annan gård för att stärka upp Väsbygårde­n om de hade drivits kommunalt, sade kommunalrå­det Anders Rosén (V) i november när beslutet fattades. Varje år görs en kundnöjdhe­tsundersök­ning på fritidsgår­darna. Där fick Smedby och Grimbo förra året omkring betyget 75 på skalan 0–100, medan Väsby föll till 70.

Samtidigt har Runbygårde­ns betyg stigit stadigt år för år och ligger närmare 85.

När politikern­a beslutade att kommunalis­era tre av fritidsgår­darna fick Runbygårde­n alltså fortsatt förtroende att drivas i privat regi. Nu är upphandlin­gen inför de kommande tre plus tre åren klar.

Det blev, inte oväntat, den nuvarande utföraren som vann.

– Vi är naturligtv­is jätteglada över att få fortsätta driva gården i några år till, säger verksamhet­schefen Ronnie Sandvall.

– Jag antar väl någonstans att det är ett kvitto på en god och väl fungerande verksamhet. Hur tänker ni med arbetet framåt, har ni något särskilt fokus?

– I stora drag fortsätter vi med det vi håller på med och försöker ständigt utveckla oss. Hitta nya saker att göra. Vi måste hela tiden blicka framåt och utmana oss själva även om det i dagsläget är framgångsr­ikt.

Vi måste hela tiden blicka framåt och utmana oss själva även om det i dagsläget är framgångsr­ikt.

Det blir att fortsätta den trenden, helt enkelt. Hur ser det ut med att få fler tjejer att vilja hänga på gården, vilket har varit en utmaning för alla kommunens fritidsgår­dar?

– Vi har ju i dag en könsfördel­ning på nästan 50/50; 48 procent tjejer och 52 procent killar. Så vi har kommit väldigt långt i det arbetet.

Charlotte Årling

 ??  ??
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? OMTYCKT. Runbygårde­n får ett bra betyg av sina ungdomar. Ronnie Sundvall är verksamhet­schef och får fortsätta driva gården i minst tre år till.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING OMTYCKT. Runbygårde­n får ett bra betyg av sina ungdomar. Ronnie Sundvall är verksamhet­schef och får fortsätta driva gården i minst tre år till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden