Mitt i Upplands Väsby

Albyligan återuppstå­r – i Timrå IK

-

Albyligan är återförena­d igen. Tobias Liljendahl skrev nyligen på för allsvenska Timrå IK och blir där lagkamrat med kompisen Emil Berglund.

– Det ska bli jättekul att spela ihop igen, säger Tobias Liljendahl.

Namnet Albyligan syftar på Stora Alby. Travgården i Fornboda där både Tobias Liljendahl och Emil Berglund är uppväxta, närmare bestämt runt 50 meter ifrån varandra. Även om det var mest trav som gällde på hemmaplan, var det hockey som grabbarna fastnade för.

Tobias, som är född 1995, spelade ihop med grabbarna som var ett år äldre i Väsby IK. I det laget fanns bland annat Rasmus Sörgardt, Calle Åsell och såklart grannen Emil Berglund. Albyligan splittrade­s dock när Emil som 14-åring följde med pappa Charles – ”Challe” – till Timrå. Där har han varit kvar sedan dess.

– Jag trivs väldigt bra här uppe, säger den idag 23-åriga Emil Berglund som nyligen skrev på ett nytt kontrakt med Sundsvalls­klubben.

– Ett enkelt val, jag letade inte ens efter andra alternativ. Jag är stolt och laddad att få spela kvar i Timrå.

Den senaste säsongen gjorde han 50 matcher och elva poäng (5+6) för ligasexan.

– Säsongen började väldigt bra, sedan var den lite upp och ner. Utifrån min

Det blir första gången ihop sedan jag flyttade hit.

roll som defensiv forward gjorde jag det bra. Jag tog ansvar i min roll på plan och är nöjd. Medan kompisen Emil varit i Medelpad i tio år, har Tobias valt en annan väg. Efter att ha slagit sig in i Väsbys a-lag säsongen 2010/11, lämnade Liljendahl för Djurgården juniorverk­samhet.

De tre senaste säsongerna har 22-åringen varit i Vita Hästen (Norrköping). I vintras gjorde han 22 poäng (13+9) på 52 allsvenska matcher.

– En bra säsong för egen del, min bästa rent poängmässi­gt. För laget var säsongen lite rörig och ryckig men jag känner att jag har utvecklats mycket, berättar Tobias Liljendahl som dessutom har spelat mängder med landskampe­r på ungdomsniv­å. Efter säsongen ville Tobias röra på sig. Valet föll på allsvenska Timrå IK – där han nu blir lagkamrat med kompisen Emil Berglund.

– Jag kände att det var dags för nästa steg. Jag hoppas att Timrå kan hjälpa mig med att utvecklas, det har TIK gjort bra tidigare. Ett intressant val, säger Liljendahl. Påverkades ditt beslut av att Emil spelar i Timrå?

– Ja, lite grann, absolut. Vi har ju känt varandra sedan vi var små och det ska bli jättekul att spela ihop igen. Albyligan är återförena­d, säger han. Emil är glad att få upp sin vän och gamla granne till Sundsvall.

– Det ska bli jäkligt kul, det blir första gången ihop sedan jag flyttade hit upp. Riktig positivt! Nu blir det dessutom mera travsnack, Tobias är faktiskt snäppet mer travintres­serad än jag, säger Emil och får medhåll av andra delen av Albyligan.

– Ett stort intresse för oss båda. Det ska bli kul att få prata ännu mera trav nu, säger Tobias. Och duon håller full koll på moderklubb­en nere i norra Stockholm.

– Min flickvän bor i Väsby så jag är där då och då. Jag känner lite spelare i laget och de hade en fin säsong senast. Det vore kul om de kunde kvala uppåt igen, säger Tobias.

– Jag har full koll på Väsby, kontrar Emil. Jag följde alaget och främst Calle Åsell i vintras. Han är en av mina närmaste vänner. Det känns som om Väsby IK är på väg mot rätt håll. De har en bra ekonomi och är numera mer attraktiv för spelare.

Anders Ekström

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden