Mitt i Upplands Väsby

En fredagskvä­ll i Väsby med ungdomsfäl­tarna

De är 18 till 20 år gamla och skulle kunna vara ute och stöka i Väsby på kvällarna. Men Dorine, Erik, Majd och Nathalie är tvärtom anställda som ungdomsfäl­tare och åker runt till de hotspots där kommunens unga samlas. Vi i Väsby tog rygg på Erik Ampofo, 1

- FOTO: CHARLOTTE ÅRLING Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se 070-78 72 075

Det är fredag och sommarvarm­t. Fältarna som ska rondera med kommunens fältarbuss fram till klockan 01 är Jaber Abubaker och Nemanja Kovacevik.

Med sig har de ungdomsfäl­taren Erik Ampofo och en reporter från Vi i Väsby. Innan bussen rullar iväg står ungdomsfäl­tarna Majd Lado och Dorine Ake med oss och pratar en stund. De är projektans­tällda av kommunen fram till årsskiftet.

– Jag gillar att träffa nya människor, säger Erik om varför han passar för jobbet.

– Jag för en dialog med ungdomarna, säger Majd.

– Jag skrev mitt gymnasiear­bete om ungdomars förtroende för poliser. Det har alltid intressera­t mig, säger Dorine som liksom Majd vill bli polis i framtiden.

Fältaren Nemanja Kovacevic säger att han är stolt över vad ungdomsfäl­tarna uträttar. Han ser gärna att deras projektans­tällningar förlängs och utökas.

– Vi försöker använda dem som en förlängd arm. Vi är lite begränsade i vilka vi kan komma i kontakt med för vi är inte ute varje kväll och helg. Erik är fotbollstr­änare här och Majd är lokal kändis i Sigma. Dorine går på Väsby nya gymnasium. Ju fler som har vår fältlogga på ryggen desto bättre. Tyvärr har en del ungdomar en tråkig myndighets­syn och vill inte ta kontakt med oss äldre vuxenfälta­re, säger han.

Dorine, Majd och Erik håller med om att deras närvaro gör skillnad bland ungdomarna.

– Ja, vi skapar trygghet. Om det är någon aktivitet som de vill göra frågar de kanske inte Anders (Carlsson, vuxenfälta­re, reds anm) utan mig, säger Erik.

– Vi får en dialog utanför arbetstid också, säger Majd.

– När vi åker runt och pratar med dem förbättrar vi deras syn på inte bara oss fältare men också alla andra vuxna och poliser, säger Dorine. De pratar med oss om vad som helst: ber om råd om skola eller vänner, eller som Nathalie som hade en tjejkväll med en grupp tjejer. Jag blir jätteglad när de kommer fram och frågar mig om råd och vill höra mitt perspektiv. Visst vill de prata med fältarna och känner dem bäst, men de vill också höra med oss som är närmare dem i ålder.

Kvällen börjar, bussen rullar. Första anhalten är Abbes livs i Brunnby, därefter Vikskolan. Helt dött. Eftersom det har varit en riktig sommardag är Kairobadet och Bollstanäs strand de hetaste tipsen.

Vi åker till Kairo. Där finns en del ungdomar, men också flera familjer som sitter och grillar. Det gillas av fältarna. Vuxennärva­ro ökar tryggheten. Vi går inte ur bussen, utan åker vidare. Tegeluddsb­adet är tomt, så vi åker tillbaka mot de centrala delarna. Hittills har ronden varit ganska fruktlös.

– Så brukar det vara så här pass tidigt, säger Jemanja.

Efter några fler stopp längs vägen kommer vi till Bollstanäs. Där är det full fart. Barn spelar fotboll på planerna, två gäng småkids dräller omkring med och utan cyklar, en grupp femtonårig­a killar kör moped på skolgården.

Vid vattnet sitter ett tiotal högstadieu­ngdomar vid eld-

Det är kul att ha något att göra. Inte bara rulla runt så som det kan bli ibland på vintern.

staden och en familj på stranden håller på att avsluta sin grillkväll. En grupp nattvandra­re, föräldrar vid Bollstanäs skola, står med illgula västar på gårdsplane­n.

– Tjenare Erik! säger en av pojkarna i cykelgrupp­en och håller upp handen mot ungdomsfäl­taren för att hälsa.

De känner varandra från förra sommaren och därmed har konversati­onsfönstre­t mellan gruppen och fältarna öppnat sig. Jaber Abubaker berättar för pojkarna vad fältare gör och frågar dem om de har fältarnumr­et inlagt i sina mobiler. Erik känner även en av killarna i moppegrupp­en och pratar med dem ett tag tillsamman­s med Nemanja och Jaber. ” Vad händer ikväll?” ”Läget?” är vanliga ingångsfrå­gor som kan ge en indikation på hur planerna ser ut.

Samtidigt passerar en grupp på uppåt tio ungdo-

mar längs gångvägen på väg mot Kvarnviken. Fältarna känner igen några av dem.

Innan vi går tipsar fältarna de nattvandra­nde föräldrarn­a om att ta en promenad runt viken för att kolla läget. Varken fältarna eller föräldrarn­a får hälla ut alkohol, men vuxennärva­ro skapar som sagt trygghet. Känner man att det behövs kan man alltid ringa 114 14 och tipsa polisen.

Vi hoppar in i bilen. Fältarna kommer att åka tillbaka hit senare.

– Jag känner att vi kommer att ha mycket att göra ikväll, säger Jemanja.

– Ja, säger Erik med eftertryck.

– Det är kul att ha något att göra. Inte bara rulla runt så som det kan bli ibland på vintern, säger Jaber.

 ??  ?? UNGDOMSFÄL­TARE. Eric Ampofo, Dorine Ake, Majd Lado och Nathalie Larsson (saknas i bild) ärkommunen­s projektans­tällda ungdomsfäl­tare.
UNGDOMSFÄL­TARE. Eric Ampofo, Dorine Ake, Majd Lado och Nathalie Larsson (saknas i bild) ärkommunen­s projektans­tällda ungdomsfäl­tare.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden