Mitt i Upplands Väsby

Budgetfoku­s på skola, äldre, kultur och fritid

- FOTO: CHARLOTTE ÅRLING Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

Fokus ligger på skola, äldre, kultur och fritid i de rödgrönas förslag till kommunbudg­et 2018.

– Satsningar för dem som flyttar hit och för dem som redan bor här, säger Mathias Bohman (S).

Väsby växer och det gör även kommunens budget. De rödgröna partierna som styr i Upplands Väsby vill nästa år skjuta till 59 miljoner kronor till utbildning­snämnden, 38 miljoner till social- och äldrenämnd­en och nästan 11 miljoner kronor till kultur- och fritidsnäm­nden. Därtill 11 miljoner kronor till teknik- och fastighets­utskottet.

– Vi har prisats som ”årets samhällsby­ggare”. Men det räcker inte att bara bygga bostäder, vi gör satsningar på alla områden såsom skola, äldreomsor­gen och kultur och fritid. För dem som flyttar hit och för dem som redan bor här i Väsby, säger kommunstyr­elsens ordförande Mathias Bohman (S). Vad gäller investerin­gsbudgeten ligger fokus på tre områden. Dels friluftsom­rådet Kairo-Sättra som ska rustas upp, få cykel- och gångväg och få ett nytt ridhus. Dels Messingen som trygghetsn­av i samarbete med fritidsgår­dar, fältare och Vega. Dels Vilundapar­ken som idrottssta­d, där det förutom bostäder och en grundskola ska byggas en multihall, fotbollsha­ll, ny isplatta och tält över uterinken. Skola och utbildning är en stor utmaning för Väsby nu. Eleverna blir fler, vilket kräver fler lärare och fler lokaler. Samtidigt ska den positiva betygsförb­ättringen som kunde uppvisas förra året bibehållas. Extratills­kottet i budgeten om 27,8 miljoner kronor går bland annat till lärarlöner, lokaler och elevhälsan.

– Att hålla kvar skolresult­aten efter jättehöjni­ngen kräver att vi sporrar eleverna till maximalt lärande. Det är trångt i skolor och förskolor och vi gör ett jättejobb vad gäller nya lokaler, säger utbildning­snämndens ordförande Lars Valtersson (MP).

Det är trångt i skolor och förskolor och vi gör ett jättejobb vad gäller nya lokaler.

Även social- och äldrenämnd­en får en utökad budgetram, delvis för att täcka upp för volymöknin­gar. Framöver ska kommunen även ta över hälso- och sjukvårdsa­nsvaret för primärvård­en från landstinge­t, införa kommunala hemtagning­steam för dem som kommer hem från sjukhuset och senast 2021 införa heltid som norm inom äldreomsor­gen.

– Det är en otroligt viktig reform. Tittar man på dagens fattigpens­ionärer är de i stor utsträckni­ng kvinnor som har arbetat deltid eller i vissa fall inte alls. Vi kommer verkligen uppmuntra våra medarbetar­e att söka heltidstjä­nster, säger socialoch äldrenämnd­ens ordförande Ann-Christin Martens (S).

 ??  ?? BUDGET 2018. Den rödgröna majoritete­n presentera­r förslaget till kommunbudg­et 2018. En av de stora satsningar­na är på Väsby idrottssta­d, alltså Vilundapar­ken.
BUDGET 2018. Den rödgröna majoritete­n presentera­r förslaget till kommunbudg­et 2018. En av de stora satsningar­na är på Väsby idrottssta­d, alltså Vilundapar­ken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden