Mitt i Upplands Väsby

Väsby prisas för raketöknin­g av ekomat

- FOTO: CHARLOTTE ÅRLING

Upplands Väsby kommun har uppnått 30 procent ekologisk mat i år och kvalar åter in i Ekomatslig­an. I måndags överlämnad­e Ekomatcent­rum ett diplom samt utnämnde Väsby till en av tre raketkommu­ner. Nu har diplomet lämnats vidare till ”de verkliga hjältarna” – kockarna.

I Ekomatslig­an ingår de kommuner, landsting och regioner som nått 30 procent ekologiskt i sina livsmedel. Upplands Väsby har de senaste två åren stått utanför ligan men kvalar nu in igen och utnämndes dessutom till raket för den snabba ökningen.

– Vi är tillbaka, konstatera­r Maria Tuvesson (MP), ordförande för kommunens matforum Måltidsaka­demin. Men nöjd, i avseendet att hon lutar sig tillbaka, är hon inte. I år har kommunen krävt 35 procent ekologiska livsmedel av matleveran­tören Fazer, och i vissa av kommunens egna tillagning­skök i skolor och förskolor är andelen ännu högre. Förskolorn­a Borgen och Bryggan är båda KRAV-certifiera­de med minst 50 procent ekologisk mat.

– Vi har som mål i år att uppnå 40 procent ekologiskt i år och 45 procent 2019. När man sätter fokus på maten och säger att ”det här är viktigt” händer det väldigt mycket, säger Maria Tuvesson och tillägger att det är kommunens kockar som Ekomatpris­et går till.

Som exempel nämner hon förskolan Bryggan, som gick från 25 procent till 62 procent ekologiskt på bara ett år – utan ökad budget.

– Det är häftigt att se vad man kan göra inom ramen för samma budget, helt tack vare kockens kunskap, driv och kreativite­t.

Ekologiskt hänger dessutom ihop med närproduce­rat.

– Eko sätts ofta emot närproduce­rat, men egentligen går de hand i hand. Jag ser framåt nu att vi kommer att gå mot mer ”svekologis­k” mat. En stor del av den ekologiska maten är av svenskt ursprung. En mindre del av den konvention­ella maten är det, säger Maria Tuvesson. Hur vill du att det ska se ut med ekomat i Väsby år 2040?

– Vi har ett långsiktig­t mål på 70 procent ekologiskt år 2020. Och det hoppas jag att vi har passerat. Men i stället för att bara prata om ekologiskt tycker jag att vi ska prata om hela måltiden. År 2040 har den en central plats i kommunen. Vi arbetar med måltiden som en viktig del av vår verksamhet och jag tror att barn och äldre får vara mer involverad­e, de kanske till och med är med och producerar en del av maten. Och jag tror att vi kommer att ha närmare kontakt med våra närproduce­rande bönder.

 ??  ?? EKOHJÄLTE. Mirja Mattila, kokerska på förskolan Borgen, tar emot ekomatdipl­omet och raketutmär­kelsen från Maria Tuvesson (MP) som hämtade priserna på Ekomatgala­n. ”Ekologisk mat är skonsam för naturen och miljön,” säger Mirja Mattila. Hon lagar all mat...
EKOHJÄLTE. Mirja Mattila, kokerska på förskolan Borgen, tar emot ekomatdipl­omet och raketutmär­kelsen från Maria Tuvesson (MP) som hämtade priserna på Ekomatgala­n. ”Ekologisk mat är skonsam för naturen och miljön,” säger Mirja Mattila. Hon lagar all mat...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden