Mitt i Upplands Väsby

Första klubben i norrort för Sipilä

-

Jag siktar att nå topp-fyra.

Leif Sipilä har en lång erfarenhet från innebandyn i söderort. Men nu byter han ”sida”. Leif har nämligen skrivit på som tränare för det lokala innebandyg­änget Grimsta AIK.

– En stor utmaning, säger han.

Tio säsonger i högsta ligan, två SM-guld och tre Europa-cupen-guld. Efter en gedigen spelarkarr­iär – i främst Balrog IK – sadlade Leif Sipilä om för att bli tränare, för drygt tio år sedan.

Därefter har han basat över Balrogs juniorer och seniorer, Huddinge och Tumba. Gemensam nämnare: innebandyk­lubbar i söderort. Trots att Leif bor i Väsby sedan nio år tillbaka, har han varit tränare på andra sidan stan.

Men nu är det slut med pendlandet. Han har nämligen skrivit på som huvudträna­re för Grimsta AIK, här på hemmaplan.

– Det blir spännande, en stor utmaning. Det är en stor bonus att kapa min restid, säger Leif Sipilä som bor i Fresta. Den nya huvudträna­ren kommer till klubben som ett oskrivet blad. Trots drygt nio år i kommunen har han inte lagt fokus på den lokala innebandyn. Tills nu.

– Ja, så är det ju. Den enda spelare jag har koll på är Håkan Fröberg, detta sedan Balrogtide­n. Jag känner till de flesta spelarna men inte mer än till namnet. Det blir givetvis mycket nytt nu i Grimsta, fortsätter Sipilä.

Även många av vinterns motståndar­e blir nya bekantskap­er. Trots att det blir mycket nytt hos de rödvita, är Leif taggad på sin nya uppgift.

– Det är ju en liten chansning eftersom det är mycket nytt. Men man måste våga och ta chansen för att lyckas. Min förhoppnin­g är att göra ett bra jobb och hjälpa upp att bygga upp ett starkt Grimsta. Och 45-åringen har många idéer för att utveckla Grimsta AIK. En uttalad målsättnin­g från klubben är att föryngra a-laget. Och det är något Leif håller med om.

– Det gäller att titta framåt, det är inte hållbart med bara äldre spelare i längden. En viktig del är att fortsätta bygga på den gemensamma röda tråden att fostra och förbereda de yngre för seniorspel i framtiden.

– Jag har jobbat med både seniorlag och juniorlag, så jag vet vad som krävs för att ta nästa steg. Vad säger du om säsongens lag?

– Det är 17 spelare klara, plus ett par juniorer från Duvbo IK som det förs dialog med. Det är ju inte några ungtuppar i laget, men det är många duktiga spelare. Jag tycker det känns som de är sugna. Träningen drog igång nyligen och grabbarna kommer snart få bekanta sig med Sipiläs ledarstil.

– Jag är hård, men ärlig och rättvis. Jag ställer krav på spelarna och kräver glädje och engagemang för den tiden jag själv lägger ner. Min skolning kommer från hockeyn, så det kommer en del därifrån. Dessutom är jag noggrann med detaljer.

Förra säsongen var en berg och dal-bana för Grimsta i division 1. Den urusla starten höll på att kosta dem degraderin­g, men en superspurt gav till slut en åttondepla­ts och klarat kontrakt. Nu ska laget vara med från start i höst.

– Jag har inte 100 koll än, varken på oss eller de andra. Men denna säsong ska vi vara med från start, vi skippar första halvan helt enkelt. Göra det bättre från start. Någon målsättnin­g?

– Jag spelar alltid för att vinna. Om man inte siktar mot att nå kvalspel så är det ingen idé att hålla på. Jag siktar att nå topp-fyra, det såg man i slutet av säsongen att det finns möjlighet till det. Jag tror att grabbarna känner så också.

Anders Ekström

 ?? FOTO:GRIMSTA AIK ?? GEDIGEN. Leif Sipilä har en lång spelarkarr­iär, med två SM-guld, och även många år som tränare. Nu är han klar som tränare för Grimsta AIK.
FOTO:GRIMSTA AIK GEDIGEN. Leif Sipilä har en lång spelarkarr­iär, med två SM-guld, och även många år som tränare. Nu är han klar som tränare för Grimsta AIK.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden