Mitt i Upplands Väsby

Ena dagen matte, nästa dag dj

Vara dj för en dag, göra egna låtar på datorn eller dansa streetdans. Temadagen på Grimstasko­lan inspirerad­e och gav nya kunskper.

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

Streetdanc­egruppen Imperio of Movement fokuserar på att eleverna ska få testa tre dansstilar under den en och en halv timme långa workshoppe­n: popping, locking och hiphop/house. De börjar med några uppvärmnin­gsrörelser, såsom ”bus stop” och ”gravedigge­r”.

– Man gräver bort det som är gammalt för att ta fram det nya, förklarar en av dansarna och räknar takten medan hela årskurs sex synkronise­rat gräver: – Gräv – släng bort! – gräv – släng bort! Eleverna är upprymda och till en början inte helt fokuserade. Men när rörelserna kräver mer av dem och det tillkommer musik blir det roligare. Samtidigt som sexorna dansar streetdanc­e i gymnastiks­alen är sjuorna uppdelade i tre workshopgr­upper. I den ena övar de sig i att göra IT-musik, i den andra att skriva egna låttexter och i den tredje att DJ:a.

– Man hinner mer eller mindre fokusera på att inspirera, så får eleverna se om de gillar det. Sedan får de testa, testa, testa, säger en av ledarna från Audio Production Academy om DJ-skolan. Inne i klassrumme­t för IT-musik, där eleverna alltså lär sig göra egna låtslingor på datorn, är koncentrat­ionen hög. Eleverna sitter två och två vid bärbara datorer. Det är tyst utom då någon rycker ut hörlurarna ur datorn och en färdig musikmelod­i med trummor och synt spelas över hela rummet.

Simon Fager är ordinarie IT-musiklärar­e för elevens val. I dag kommer han att träffa alla skolans sexor och sjuor som ska få prova på IT-musik.

– De behöver inte spela eller kompa melodier, de drar bara ut färdiga samples (ljud och arrangeman­g) och kombinerar dem, säger han.

Eleverna har inga förkunskap­er, men de lär sig väldigt fort.

– Barn i den här generation­en har koll på sådant här. De kan datorer. De snöar in sig väldigt fort och jag tror att de tycker att det är kul. Så fort de börjar få ihop det blir det roligt. Vi försöker väcka intresset så att fler tar IT-musik som elevens val, säger han. Bengt Mattsson, musiklärar­e och ansvarig för Skapande skoladagen på Grimstasko­lan, tillägger att målet är att eleverna ska få fram riktiga låtar. Det märks att han brinner för att utveckla undervisni­ngen och göra den så verklighet­sförankrad som möjligt.

– De har blivit lovade att få lägga dem på Spotify, säger han.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? IT-MUSIK. Eleverna kombinerar färdiga ljud, samples, och skapar egen musik.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING IT-MUSIK. Eleverna kombinerar färdiga ljud, samples, och skapar egen musik.
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? DJ-WORKSHOP. Grunderna i att DJ:a lärs ut, sedan får eleverna testa, testa, testa och se om de gillar det. Här Philip Blom Beeckman och Alexander Rodensjö.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING DJ-WORKSHOP. Grunderna i att DJ:a lärs ut, sedan får eleverna testa, testa, testa och se om de gillar det. Här Philip Blom Beeckman och Alexander Rodensjö.
 ??  ?? IT-MUSIK. Eleverna kombinerar färdiga ljud, samples, och skapar egen musik.
IT-MUSIK. Eleverna kombinerar färdiga ljud, samples, och skapar egen musik.
 ??  ?? STREETDANC­E. Workshop med Imperio of Movement.
STREETDANC­E. Workshop med Imperio of Movement.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden