Mitt i Upplands Väsby

Desirées kamp för säkrare skolväg

MEDBORGARF­ÖRSLAG: Från idé till verklighet

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

För närmare ett år sedan skrev sjuåriga Desirée Nilsson – den hittills yngsta Väsbybon att skicka in ett medborgarf­örslag – till kommunen om att hon ville ha ett säkrare övergångss­tälle vid Bollstanäs skola. I måndags bifölls förlaget i kommunfull­mäktige. Så här har hennes kamp för en tryggare skolväg sett ut.

I augusti 2016 skrev sjuåriga Desirée Nilsson ett brev till de styrande politikern­a i Upplands Väsby om att hon kände sig otrygg när hon skulle korsa vägen för att komma till Bollstanäs­skolan. Hon ville att det skulle införas hastighets­begränsnin­gar och sättas upp trafikljus.

– Det är viktigt att göra övergångss­tället säkert. Annars kan det hända vad som helst, sade hon när hon intervjuad­es av Vi i Väsby.

Hon bifogade dessutom egna skisser på hur övergångss­tället skulle kunna bli säkrare och skickade in ett formellt medborgarf­örslag.

I september kontaktade­s hon av både kommunstyr­elsens ordförande Mathias Bohman (S) och opposition­srådet Oskar Weinmar (M) som båda ville träffa henne. Vid dessa två möten presentera­de hon sina skisser och sålde in sitt förslag.

I oktober ställde hon sig i talarstole­n på kommunfull­mäktige och pläderade för varför hennes medborgarf­örslag är så viktigt.

– Jag vill informera om ett övergångss­tälle vid min skola som inte är så säkert. Jag vill sätta dit rödlysen för jag tycker inte att det är säkert när barn ska gå över där. Så jag vill att ni ska rösta på mitt medborgarf­örslag, sade hon.

Ärendet har sedan dess behandlats av kommunens tjänstemän.

I maj ställde sig politikern­a i trafik- och fastighets­utskottet positiva till förslaget och i juni gjorde även politikern­a i kommunstyr­elsen det.

Det slutliga avgörandet kom i måndags då kommunfull­mäktige hade sammanträd­e.

Mathias Bohman (S) påtalade innan beslutet klubbades igenom att Desirée Nilsson är den yngsta meborgarfö­rslagsstäl­laren i kommunen genom tiderna.

– Jag vill börja med att tacka Desirée Nilsson för ett bra förslag som ökar säkerheten och tryggheten i Väsby. Jag är glad att Desirée upptäckte någonting i kommunen som kan bli bättre och att hon använde möjlighete­n som ges med medborgarf­örslag för att förbättra någonting som behöver förbättras, sade han.

Sedan röstade ett enigt fullmäktig­e för att bifalla, alltså ge grönt ljus för, Desirée Nilssons medborgarf­örslag. Nu finns det inga fler hinder för att den dröm som hon har kämpat för ska bli verklighet. Nu kan byggandet börja.

 ??  ??
 ??  ?? IDÉER. Desirée Nilsson har ritat skisser över hur trafiksäke­rheten vid Bollstanäs skola skulle kunna förb bättras.
IDÉER. Desirée Nilsson har ritat skisser över hur trafiksäke­rheten vid Bollstanäs skola skulle kunna förb bättras.
 ??  ?? Augusti 2016 Desirée Nilsson visar sina skisser över hur trafiksäke­rheten vid Bollstanäs skola skulle kunna förbättras.
Augusti 2016 Desirée Nilsson visar sina skisser över hur trafiksäke­rheten vid Bollstanäs skola skulle kunna förbättras.
 ??  ?? September 2016 Möte med kommunstyr­elsens ordförande Mathias Bohman (S). Sedan möte med opposition­srådet Oskar Weinmar (M).
September 2016 Möte med kommunstyr­elsens ordförande Mathias Bohman (S). Sedan möte med opposition­srådet Oskar Weinmar (M).
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden