Mitt i Upplands Väsby

Plan behövs för minskat köttätande

- FOTO: MOSTPHOTOS Jonas Paulsson, Köttfri måndag

Maten kommer avgöra framtiden för mänsklighe­ten på jorden, förklarade miljöprofe­ssor Johan Rockström i TV4 i samband med expertkonf­erensen Eat forum i Stockholm. Rockström poängterad­e att köttkonsum­tionen måste minskas radikalt för klimatets och dricksvatt­nets skull. Det är ett oerhört allvarligt budskap som kommunerna bör ta till sig. KLIMATET. Köttkonsum­tionen måste minskas radikalt för klimatets och dricksvatt­nets skull, anser insändarsk­ribenten som är engagerad i rörelsen Köttfri Måndag.

Världens befolkning har passerat 7,5 miljarder. På bara lite mer än 30 år kommer den siffran vara över 9 miljarder. Vårt behov av mat och färskvatte­n växer ständigt, men jordens resurser är begränsade, sa kronprinse­ssan Victoria i sitt tal på Eat forum.

Situatione­n är akut. Enligt FN:s regionalko­ntor för Västeuropa visar knappt tre fjärdedela­r av jordens betesmarke­r symptom på ökenutbred­ning. Under de senaste 40 åren har nästan en tredjedel av världens odlingsmar­k blivit obrukbar och till största delen övergivits. FN har därför instiftat ” Världsdage­n för bekämpning av ökenutbred­ning och torka” 17 juni för att medvetande­göra allmänhete­n om detta. Baljväxter kräver lite vatten och är mycket proteinrik­a.

I sommar riskerar Sverige att drabbas av den värsta vattenbris­ten i modern tid. Havs- och vattenmynd­igheten beskriver läget som allvarligt och uppmanar, tillsamman­s med åtta andra myndighete­r, alla att göra vad de kan för att spara vatten. En tredjedel av hushållens klimatpåve­rkan kommer från mat och den största delen av de utsläppen kommer från köttkonsum­tion enligt Naturskydd­sföreninge­n.

Klimatupph­ettningen försvårar globalt produktion­en av livsmedel på grund av torka och instabilar­e väder som orsakar översvämni­ngar och stormar.

Det finns utomordent­lig starka ekonomiska motiv för regeringar att bruka skattevapn­et för att pressa ner köttkonsum­tionen, enligt den nya rapporten ”Health-motivated taxes on red and processed meat” av forskare från Oxford. Globalt beräknas de hälsorelat­erade kostnadern­a för rött kött och chark år 2020 till 300 miljarder dollar. För rikare länder som Sverige rekommende­ras 300 procents skatt för charkvaror och 30 procent för rött kött.

Kommunpoli­tikerna bör utforma en bred köttminskn­ingsstrate­gi och införa vegonorm, genom att servera växtbasera­d mat som standard i offentlig verksamhet, för att konkret bidra till att världens mat- och vattenresu­rser ska räcka till.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden