Mitt i Upplands Väsby

Fördubblat antal sommarjobb

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

Kommunen har på två år nästan fördubblat antalet sommarjobb för Väsbys ungdomar till 331 platser. Nu önskar sig Workcenter, som handlägger sommarjobb­en, en permanent budget så att de slipper äska pengar varje år. – Vi skulle kunna anställa personella resurser som håller på sikt. Nu är det kortsiktig­are och det tror jag inte på, säger enhetschef­en Kirsi Poikolaine­n.

I år är Upplands Väsby kommuns budget för sommarjobb 1,9 miljoner kronor. Det är pengar som kommunens Workcenter, som hjälper medborgare att komma ut på arbetsmark­naden, måste be om hos kommunstyr­elsen varje år.

För att kunna arbeta mer långsiktig­t med sommarjobb­en skulle Workcenter­s enhetschef Kirsi Poikolaine­n vilja ha en egen pengapott för detta i sin budget.

– Vi behöver satsa på de personella resurserna och vi önskar mer fasta medel för detta.

Det framförde hon på kommunstyr­elsens senaste sammanträd­e, efter att hon och projektled­aren Danilo Espinoza berättat om årets rekordmång­a sommarjobb. Hennes budskap gick fram.

– Vi tar med oss det här med att ni vill ha långsiktig­het i planeringe­n, sade kommunalrå­det Mathias Bohman (S). I år förmedlar kommunen totalt 331 sommarjobb hos 57 olika arbetsgiva­re, vilket är 50 jobb mer är målsättnin­gen. I fjol förmedlade de 215 jobb och året dessförinn­an cirka 170. Målgruppen för sommarjobb­en är gymnasiets första två årskurser, introdukti­onsprogram­met samt ungdomar i åldern 16– 17 utan sysselsätt­ning. De flesta av feriejobbe­n finns inom de kommunala verksamhet­erna. Det är också möjligt att arbeta hos företag och föreningar samt delta i entreprenö­rsutbildni­ngen ”Roligaste sommarjobb­et” där ungdomarna får skapa sitt eget sommarjobb.

Nyheterna för i år, förutom att sommarjobb­en hos det kommunala bostadsbol­aget Väsbyhem numera söks via kommunen, är att det ska hållas datorkurs för pensionäre­r och att hemmasitta­nde ungdomar ska få hjälp att komma ut i arbete via LAN (ett datorbaser­at nätverk). Det senare är ett projekt inom Vägval ungdom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden