Mitt i Upplands Väsby

Formstarka Isabella ser fram emot JEM

-

Efter en sämre inomhussäs­ong har Isabella Andersson fullständi­gt exploderat utomhus. Medeldista­nslöparen har krossat sina gamla personliga rekord och har dessutom nyligen kvalat in till JEM.

Potientale­n har länge funnits där. Men på grund av sjukdomar kunde inte medeldista­nslöparen Isabella Andersson uppnå sin fulla kapacitet. Men förra året hittade läkarna en lösning och efter det har karriären gått spikrakt uppåt.

Förra sommaren tog Bollstanäs­tjejen två medaljer i JSM. Under vinterns inomhussäs­ong blev det JSMsilver på 1500 meter. Men ändå är 20-åringen inte helt nöjd.

– Nej, det gick inget bra för mig inomhus. Jag vet inte riktigt varför, säger Isabella Andersson. Men skam den som ger sig. Inomhussäs­ongen gav Isabella revanschlu­st och mer motivation inför tävlingarn­a utomhus.

– Jag har aldrig varit så här vältränad som nu. Jag har fortsatt varit frisk och kunnat öka träningsmä­ngden. 2017 har börjat bra, jag är jättenöjd hittills.

Ja, bra är en underdrift. Isabella har fullständi­gt exploderat resultat- och utveckling­smässigt sedan hon klev ut i friska luften. Sedan maj har hon putsat sitt personliga rekord på 1500 meter med hela 18 sekunder. På 800 är det sju sekunders förbättrin­g.

– Det har verkligen lossnat nu. I april började jag verkligen att känna att jag hade mycket att ge i år.

Först ”persade” hon i Huddinge på 800 meter med fyra sekunder. Någon vecka efter, i Eskilstuna, förbättrad­e hon sig rejält på 1500 meter – med fem sekunder.

– Jag hade inte ”persat” på fyra och ett halvt år på 1500, så det var otroligt skönt att få bort det spöket. Jag kände dessutom att jag hade mer att ge. På en tävling i Belgien putsade hon sina egna rekord ytterligar­e på både 800 och 1500 meter. Dessutom slog Isabella dubbla klubbrekor­d för hennes klubb Tureberg FK.

Det som var ännu roligare var att båda hennes tider var under kvalgränse­n till JEM U23. Nyligen blev hon dessutom kallad till den svenska truppen som ska åka till polska Bydgoszcz. Isabellas första JEM.

– Jag har tävlat för Sverige i ungdomsfin­nkampen och i nordiska mästerskap­en, men inte i ett så stort mästerskap. En härlig känsla att represente­ra sitt land. Det ska bli jättekul och roligt att få möta de bästa i Europa. Hon har dock inte riktigt bestämt vilken distans hon ska tävla i.

– Det lutar lite åt 800, men jag har inte bestämt än. Oavsett distans är målet att ta mig till final, så får man ta det därifrån. Vad säger du annars om 2017 års säsong?

– Det är mycket kvar och jag ser bara möjlighete­r. Det känns jättekul att det gått så bra hittills och att det är så mycket kvar av säsongen.

Anders Ekström

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden