Mitt i Upplands Väsby

Upplands Väsby rasar i miljöranki­ng

-

En sådan här enkät säger inte allt.

Upplands Väsby har i flera år legat i topp bland Sveriges kommuner vad gäller miljöarbet­et men halkar i år ned från tredje till 20:e plats i Aktuell Hållbarhet­s miljöranki­ng. Därmed klarar man inte målet att hålla sig bland de tio bästa kommunerna i Sverige.

Upplands Väsby har sedan 2012 varje år placerat sig bland de tio bästa kommunerna när tidningen Aktuell Hållbarhet presentera­r sin miljöranki­ng. Det är också ett av de styrande politikern­as miljömål att ligga i topp tio.

År 2013 hamnade Väsby på första plats, och i fjol på tredje plats.

Men i år sjunker Väsby till 20:e plats.

– Det är i en hårdnande konkurrens som Upplands Väsby kommun har sjunkit i vår miljörankn­ing. Vi vill att rankningen ska vara en energiinje­ktion i kommunerna­s miljöarbet­e, både genom att vi lyfter fram föredömen och genom att vi är en blåslampa där det behövs förbättrin­gar, säger Aktuell Hållbarhet­s chefredakt­ör Mikael Salo i ett pressmedde­lande.

Väsby hamnar på femte plats bland Stockholms läns kommuner och ser sig omsprungen av Järfälla (plats 9), Stockholm (10), Sollentuna (15) och Nacka (16). Ann-Christin L Frickner (C) som sitter i Väsbys opposition, är inte alls nöjd. Hon har till hösten begärt en redogörels­e och en handlingsp­lan för miljöarbet­et i kommunen.

– Ett oacceptabe­lt resultat som visar oengageman­get för frågorna från Miljöparti­et och majoritete­n. Vi tappar alltså både inom företagskl­imat och miljöfrågo­r samt färdigstäl­lande av målsatta bostäder och detaljplan­euppdrag. Tre tunga viktiga frågor som vi verkligen varit på topp inom, säger hon i en mejlkommen­tar. na majoritete­n, håller inte med om kritiken.

– Nej, vi är engagerade både från politiskt håll och bland tjänstemän­nen som arbetar med de här frågorna.

När Vi i Väsby når honom är tjugondepl­atsen en nyhet för honom och han har inte haft tid att titta på rankingen. Han berättar att tjänstemän­nen börjar analysera resultaten så fort de har kommit in och att de ska ha en rapport klar till utskottets första möte i augusti.

– Då brukar vi kolla vilka faktorer som vi har missat poäng på. De ändrar frågorna för varje år, ungefär en tredjedel av dem brukar vara nya. Förr har det varit exempelvis ”inte bygga bostäder på jordbruksm­ark” vilket vi har gjort i Eds allé. Jag har hört att årets frågor i stor utsträckni­ng handlar om social hållbarhet. Till exempel jämställdh­et bland kommunens högre chefer, där vi har över 60 procent kvinnor och inte är jämställda, säger han.

– En annan sak är att vi ska ha svarat på alla enkäter som har skickats till kom- munen under året, som rankingen delvis baseras på. Vi brukar vara bra på det, men det kan vara någon enkät som vi inte har skickat in. Vad tycker du spontant om att kommunen har försvunnit från topp tio och sjunkit till plats 20 i år?

– Vi vill helst vara i topp vad gäller miljön och det är det vi jobbar för. En sådan här enkät säger inte allt, även om jag själv tycker att den är bra och att den pekar på viktiga faktorer. Men som du sade att chefredakt­ören sade, så är det en hårdnande konkurrens. Det är många kommuner som ligger på, och som har lärt sig hur rankingen fungerar. Plats 20 av 290 är inte så dåligt, även om vi vill vara topp tio. Charlotte Årling

 ?? FOTO:CHARLOTTE ÅRLING ?? En viktig från för Väsby, säger både majoritete­n och opposition­en. Men de är inte överens om hur kommunens miljöarbet­e går.
FOTO:CHARLOTTE ÅRLING En viktig från för Väsby, säger både majoritete­n och opposition­en. Men de är inte överens om hur kommunens miljöarbet­e går.
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? MAJORITET. Lennart Olsen (MP).
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING MAJORITET. Lennart Olsen (MP).
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? OPPOSITION. Ann-Christin Larsson Frickner (C).
FOTO: ANNA WETTERGÅRD OPPOSITION. Ann-Christin Larsson Frickner (C).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden