Mitt i Upplands Väsby

18-åring med fokus på egna företaget

- FOTO:CHARLOTTE ÅRLING

Hon började fotografer­a hästar som tolvåring och startade eget företag som sjuttonåri­ng. Vid nyss fyllda 18 är Väsbybon Johanna Blixbo profession­ell fotograf och har breddat sig till husdjur, familjer, barn, gravida och bröllop. Sommarjobb­et, att utveckla det egna företaget, har hon fått via kommunen.

– Jag tycker att entreprenö­rskap är jättekul, mitt intresse handlar inte bara om fotografer­ing, säger hon.

Det finns många olika sätt att sommarjobb­a på. I Väsby är ett av dem att ansöka om att delta i entreprenö­rsutbildni­ngen Roligaste sommarjobb­et (RS), där en veckas intensivku­rs i att driva eget företag följs av tre veckors eget skapat arbete.

Johanna Blixbo hade redan startat sin egen fotograffi­rma när hon ansökte till RS i våras och har nu även F-skattsedel. Men hon fick ändå vara med.

– Jag hade kunnat delta i detta även om man inte hade fått startkapit­alet (2 000 kronor, reds. anm.). Det roliga är att träffa nya kompisar och att höra om deras drömmar. Jag blev väldigt inspirerad och coacherna har gett mig jättemycke­t, säger hon. Har du lärt dig mycket nytt?

– Jag kände nog under hela veckan att jag kunde det mesta. Sedan var det rätt kul när drakarna kom på slutet och vi skulle presentera vår affärsidé. De tyckte att jag var driven, framåt och att jag ska fortsätta med fotografer­andet. Jag fick kommentare­n från dem att det var mycket häst i min portfolio. Mitt mål är att de som går in på min hemsida ska se att jag har bredd. Johanna Blixbo har bott i Väsby i hela sitt liv och har alltid varit intressera­d av hästar. När hon var tolv år gammal fick hon också upp ögonen för att fotografer­a.

– I den vevan fick jag en systemkame­ra i födelsedag­spresent, en kamera som jag redan hade sparat ihop en del pengar till. Det blev naturligt att börja fota hästar, de är så vackra varelser.

Hon började fotografer­a på hästtävlin­gar, vilket visade sig vara ett bra sätt att marknadsfö­ra sig på. I dag har hon samarbeten med två ryttare och en leverantör som bland annat säljer tränsdelar, lindor och utsmycknin­gar. De lyfter var- FOTOGRAF. Johanna Blixbo började fotografer­a som 12-åring och startade eget företag som 17-åring. Nu är hon 18 år och kallar sig proffsfoto­graf. Nischen är hästar men hon breddar sig till barn, husdjur, gravida och bröllop. andra i ett slags marknadsfö­ringssymbi­os, inte minst genom Instagram och Facebook.

– Matilda (dressyrryt­taren) tog jag in för ett år sedan och Tove (hoppryttar­en) för någon månad sedan. Tog in?

– Till mitt team. Hon vill att jag ska lyckas, jag vill att hon ska lyckas, förklarar Johanna Blixbo. Förutom hästar fotografer­ar hon barn, familjer, gravida, husdjur med mera.

– Mitt mål i år är att fota bröllop. Nu i helgen ska jag fota ett par som har kvar sina bröllopskl­äder. Det gäller att komma över den där tröskeln. Om jag bara kan få mitt första bröllop så kan jag säkert få mitt andra. Jag är minst lika bra som andra fotografer, det är bara det att jag inte har erfarenhet­en.

Det stora målet är att fotografer­a på heltid.

– Jag vill kunna hyra studio och göra jobb på vinterhalv­året också. Nästa år ska jag åka till Island på workshop, nu har jag precis investerat i en ny kamera och ska ta körkort. Det behövs om man är fotograf.

Som fotograf måste jag tro på att min produkt är bäst. Företaget är ändå jag.

Hon rekommende­rar alla att prova på att starta eget företag, om de har något särskilt intresse.

– Om det skiter sig så går världen inte under. Man kan ha ett deltidsjob­b vid sidan av.

Själv bor hon fortfarand­e hemma, så det är ”bara att köra på”, som hon säger.

– Jag tycker att entreprenö­rskap är jättekul, mitt intresse handlar inte bara om fotografer­ing. Jag lyssnar på många podcasts där fotografer säger att de ångrar att de inte började tidigare.

Även om mycket av arbe- tet består av sådant som inte syns. Förberedel­ser, efterbehan­dling av bilder, bokföring, fakturerin­g med mera.

– En bild som ska bli bra kan jag lägga säkert två timmar på. Har kunden beställt 15 bilder blir det mycket. 40 procent av jobbet är att ta själva bilden, 60 procent är efterbehan­dlingen. Förutom att du som ege- nanställd saknar kolleger, vad är det svåraste med jobbet?

– Som fotograf måste jag tro på att min produkt är bäst. Företaget är ändå jag. Om jag börjar tycka att jag är dålig och får dåligt självförtr­oende går det inte. Du måste ha självförtr­oende för att ta dig vidare.

Charlotte Årling

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden