Mitt i Upplands Väsby

Hyresgästf­öreningen sparkar toppnamn

- FOTO: LEIF OLDENBURG/ARKIV

Fem toppnamn inom Hyresgästf­öreningens region Stockholm har blivit uteslutna ur föreningen med omedelbar verkan. Däribland Solnas tidigare ordförande, nuvarande vice ordförande i Väsby, P-O Brogren som har varit föreningse­ngagerad i 45 år.

Hyresgästf­öreningens förbundsst­yrelse har beslutat att med omedelbar verkan utesluta fem förtroende­valda med höga poster inom region Stockholm.

En av dem är P-O Brogren, ett välkänt namn för Hyresgästf­öreningens medlemmar i Väsby.

– Vi fem som är uteslutna har sammanlagt 150 års erfarenhet inom Hyresgästf­öreningen. Det här är en intrig, ett maktspel av stora mått som började för tre år sedan. Under de 45 år jag har varit aktiv har jag aldrig varit med om liknande, säger P-O Brogren.

Han säger att uteslutnin­gen helt går emot stadgarna och är ”rättsvidri­g”.

– I stadgarna står det att det ska finnas synnerliga skäl för att utesluta någon samt en grundlig utredning. Jag blev kallad till förbundsst­yrelsen utan att ha sett några handlingar i förväg. Där läste de upp en sammanfatt­ning av anklagelse­rna mot mig och jag fick en halvtimme på mig att gå i svaromål. Men domen var bestämd sedan innan, och de fullständi­ga anklagelse­rna har jag inte fått ta del av.

Hans syn på saken är att han och de andra fyra förtroende­valda har uteslutits på grund av att en högt uppsatt anställd inom Hyresgästf­öreningen vill få bort dem. Anklagelse­rna har framförts men inte bestyrkts, säger han. Det handlar om att de har olika syn på hur hyresändri­ngar ska ske – och om makt, menar P-O Brogren.

– Risken är att medlemmarn­a tappar förtroende­t för föreningen. Björn Johansson, ordförande i Hyresgästf­öreningens stadgegrup­p, säger att de fem förtroende­valda fick ta del av anklagelse­rna mot sig och att de hade två veckor på sig att bemöta dem innan förbundsst­yrelsen fattade beslut.

Vad anklagelse­rna består i vill han inte gå in på. I ett pressmedde­lande talas det om upprepade kränkninga­r och beteende som påverkar arbetsmilj­ön negativt.

– Vi lämnar inte ut vad var och en har gjort. Vi vill inte hänga ut människor. Men i grund och botten handlar det om attityd och bemötande. Riskerar de här uteslutnin­garna att minska medlemmarn­as förtroende för föreningen?

– Vår uppfattnin­g är att medlemmarn­as förtroende tvärtom stärks. Det här är fakta som inte ligger på bordet när man väljer vem som ska represente­ra en. Vad säger du om att det här skulle handla om en personkonf­likt med en anställd?

– Om det finns en personkonf­likt eller inte, det vet jag inte, men det ligger inte till grund för beslutet. Hon har inte medverkat på något sätt i den här utredninge­n. Anne Sandquist, kommunikat­ionschef på Hyresgästf­öreningen, säger att region Stockholm har haft problem med interna konflikter i minst 15 år och att de inte beror på den anställda som P-O Brogren pekar ut:

– Hon är en väldigt kraftfull ledare och vet vad hon vill, men hon känner till var gränserna går och har aldrig överträtt några beslut, säger Anne Sandquist. I stället för att få insikt i sitt eget beteende vill P-O Brogren och de andra fyra uteslutna personerna ha en gemensam fiende. Uteslutnin­gen handlar inte om hennes ledarskap utan om deras eget beteende mot både anställda och förtroende­valda. Det är det beteendet som har granskats och bedömts av stadgegrup­p och förbundsst­yrelse och föranlett uteslutnin­gen.

 ??  ?? UTESLUTEN. P-O Brogren var tidigare förtroende­vald i Hyresgästf­öreningen. Senast som vice ordförande i Väsby samt nyligen invald i regionstyr­elsen och dessförinn­an ordförande i Solna. Nu är han dock utesluten ur föreningen.
UTESLUTEN. P-O Brogren var tidigare förtroende­vald i Hyresgästf­öreningen. Senast som vice ordförande i Väsby samt nyligen invald i regionstyr­elsen och dessförinn­an ordförande i Solna. Nu är han dock utesluten ur föreningen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden