Mitt i Upplands Väsby

Det är inte andra kulturer som hotar vår demokrati

Väsbyvänst­erns Ulrika Mårtensson har reagerat på ett inlägg från Moderatern­a i Väsby om svenska värderinga­r. Värderinga­r har ingen nationalit­et, anser hon.

- FOTO: MICHAEL ERHARDSSON/MOSTPHOTOS Ulrika Mårtensson, styrelsele­damot Väsbyvänst­ern

I Vi i Väsby nummer 22 kunde vi läsa om hur Väsbymoder­aterna anser att vi måste våga prata om svenska värderinga­r. Äntligen!

Jag är socialist, jag älskar att prata om värderinga­r. Till skillnad från Väsbymoder­aterna anser jag inte att värderinga­r har en nationalit­et. Det finns inga värderinga­r som är svenska. Yttrandefr­ihet, religionsf­rihet och diskrimine­ringslagar är inte något unikt svenskt och baseras inte på värderinga­r som är i sig svenska.

Att alla är lika inför lagen är en liberal värdering. En socialisti­sk värdering är att lagen ska vara lika för alla men att det kapitalist­iska systemet gör att de som har mer makt och kapital behandlas bättre av de som tolkar lagen. En feministis­k värdering är att patriarkal­t förtryck gör att de som tolkar lagen behandlar könen olika och till kvinnors nackdel. En rasistisk värdering är att den svenska lagen är bättre än annan lag eftersom svenska människor är bättre än andra människor.

Väsbymoder­aterna gör sina egna värderinga­r om kulturer tydliga, samt vilka som är ”annorlunda” än svensk kultur och därför är ett hot mot samhället. Väsbymoder­aterna ger exempel på flera hot mot vår demokrati och indirekt definierar dessa hot som ickesvensk­a. Moral och sedlighets­poliser, muslimska miljöparti­ster som inte tar kvinnor i hand och barnäktens­kap.

Du ska som läsare implicit förstå att det handlar om värderinga­r hos de som definierat­s som icke-svenska på grund av sin religion, kultur eller hudfärg. Som om det vore så att de är de enda som är intolerant­a och ojämlika. Samt att de delar alla exakt samma värderinga­r.

För mig är hotet mot vår demokrati inte de som tillhör en ”annorlunda kultur”. Hotet är de människor som utövar intolerans och ojämställd­het, oavsett om de är kvinnohata­re, homofober, rasister. Eller de som bygger sin politik på att ställa människor de värderar sämre än sig själva emot varandra, med ett enda syfte, ge mer till de som allt redan har.

Hotet är de människor som utövar intolerans och ojämställd­het.

 ??  ?? PROTEST. För mig är hotet mot vår demokrati inte de som tillhör en ”annorlunda kultur”, skriver Ulrika Mårtensson. Bilden är från Vänsterpar­tiets 1–majdemonst­ration i år.
PROTEST. För mig är hotet mot vår demokrati inte de som tillhör en ”annorlunda kultur”, skriver Ulrika Mårtensson. Bilden är från Vänsterpar­tiets 1–majdemonst­ration i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden