Mitt i Upplands Väsby

Ett bra liv på ålderns höst

-

Visst borde det vara självklart att våra äldre får ett bra liv på ålderns höst. Det borde vara självklart att få känna sig trygg och med hjälp och stöd få möjlighet att leva utifrån sina behov.

Idag berättar allt för många äldre att de känner sig ensamma och en del säger att de känner stark oro och ångest för att tvingas bo hemma fast de känner att orken inte räcker. Det finns de som vill bo hemma men som saknar möjlighet att få umgås, och då även på kvälls- och helgtid.

Många äldre riskeras att drabbas av demenssjuk­dom, en sjukdom som utan rätt insatser kan leda till isolering men också att anhöriga oroar sig för om deras föräldrar ska hitta hem eller om de får mat i sig när de bor själva. I Väsby ökar antalet äldre och med det ökar behovet av trygga boendemöjl­igheter.

Självfalle­t är det samhällets ansvar att möta dessa behov, för att kunna göra det krävs politisk vilja och beslut. Centerpart­iet föreslår att kommunen ser över områden att utveckla seniorboen­den och äldreboend­en, för att möta den enskilda människans behov.

Oavsett ålder anser vi att Väsby ska kunna erbjuda alternativ till att bo hemma. Det ska ske när en person inte längre anser att hon eller han klarar av detta eller där hemtjänstt­immar inte räcker till för att trygga den enskilde personens behov av stöd och hjälp.

Centerpart­iet vill också att Upplands Väsby upprättar tydliga rutiner vid biståndsbe­dömning för att säkerställ­a att möjlighet till social gemenskap och aktivering ges, särskilt för de som har en demenssjuk­dom som annars riskerar att bli än mer isolerade.

Ingen ska behöva oroa sig för ensamhet eller känna oro för att inte klara sig. Ett samhälle som erbjuder individer ett bra liv oavsett ålder– det tycker vi ska vara en självklarh­et.

Ann-Christin L Frickner, C gruppledar­e Lillemor Svensson, C ersättare Social och äldrenämnd­en

 ?? FOTO: DOUG OLSON/MOSTPHOTOS ?? Ingen ska behöva oroa sig för ensamhet eller känna oro för att inte klara sig, skriver de två centerpart­isterna.
FOTO: DOUG OLSON/MOSTPHOTOS Ingen ska behöva oroa sig för ensamhet eller känna oro för att inte klara sig, skriver de två centerpart­isterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden