Mitt i Upplands Väsby

De upptäcker naturen i ny bok

Fjärilar, myror och fåglar om sommaren och färgspraka­nde lövhögar om hösten; allt intressera­r en treåring. Men som vuxen är det lätt att det bara passerar. Väsbybon Sebastian Matar debuterar med barnboken ”Pixie och pappa på höstpromen­ad” om en far och en

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

Sebastian Matar hade inga planer på att skriva en barnbok. Men så gick han ut på en promenad hemma i Runby med tvååriga dottern Melody, som heter Pixie i tredjenamn. – Det var en vacker höstdag. Riktig perfektion. Jag var ute med Melody och upptäckte hösten, vi kastade upp löv så att det blev lövregn och bara hade det mysigt. Hösten har för mig alltid varit en inspiratio­n, men jag har tappat den genom åren. När jag såg hennes glädje för naturen fick det mig att stanna upp och ta in allt, säger han.

När han kom hem skissade han fram konturerna av vad som skulle bli karaktärer­na pappa och Pixie, och skannade in dem i datorn. Sedan fortsatte han de följande dagarna och månaderna att skriva, rita, fotografer­a och redigera i datorn till dess att deras höstdag hade blivit en hel bok. Den har två huvudteman.

– Ut och upptäck naturen! Bort från tekniken en stund. Ut och känn på löv och dofter, säger Sebastian Matar och fortsätter:

– Idén är också att jag vill förmedla en mysig bild av en pappa-barnrelati­on. Båda får lika stor del i boken. Pappor är betyder mycket för sina barn; det ska vara värme, kärlek och trygghet. Pixie och pappa är tänkt att bli en serie böcker, med vinter som nästa tema. Men först ska höstboken ges ut. Eftersom Sebastian Matar är debutant, har han bestämt att ge ut den själv och finansiera den genom crowdfundi­ng, alltså gräsrotsfi­nansiering, via hemsidan Indiegogo. Den har dragit igång nu i dagarna.

– Man anger ett mål; jag tror att mitt kommer att ligga på 10 000 kronor. Exakt hur många böcker det blir för den summan vet jag inte. Men idén är att det här ska hjälpa mig att se om det finns ett intresse. För det minsta beloppet du kan bidra med är du garanterad att få boken. Sedan finns det fler nivåer och då kan du också få en tshirt och en Pixiedocka.

Fem till tio exemplar av boken ska skänkas till förskolor i kommu- nen, däribland Skogsdunge­n där dottern går. Där har boken redan visats för barnen, på projektor.

– Den första gången var Melody inte där, men den andra gången var hon det och hon fick berätta om bilderna. Man såg att hon var jättestolt. När hon får barn kommer böcker att vara mer sällsynta än i dag. Jag hoppas att den här boken kommer att finnas kvar så att hon får visa den för sina barn och barnbarn, säger Sebastian Matar.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? PIXIE OCH PAPPA. Sebastian Matar med dottern Melody, snart 3 år, vars underbara höstdag hans debutbok handlar om.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING PIXIE OCH PAPPA. Sebastian Matar med dottern Melody, snart 3 år, vars underbara höstdag hans debutbok handlar om.
 ??  ?? DEBUTBOK. Omslaget till barnboken Pixie och pappa på höstpromen­ad, skriven och illustrera­d av Väsbybon Sebastian Matar.
DEBUTBOK. Omslaget till barnboken Pixie och pappa på höstpromen­ad, skriven och illustrera­d av Väsbybon Sebastian Matar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden