Mitt i Upplands Väsby

Nyproducer­at lockar allt fler

Det är inte bara solen som gassar i sommar – även marknaden för nyproducer­ade bostadsrät­ter är hetare än någonsin. För närvarande finns det fler nyproducer­ade bostäder till salu i Sverige, än vad det finns begagnade.

-

– När folk väl bott i en nyprodukti­on är det många som har svårt att gå tillbaka till en äldre bostad igen, säger Manuel Campos, fastighets­mäklare och franchiset­agare/VD för Svensk Fastighets­förmedling i Solna och Sundbyberg.

När SBAB tagit tempen på bostadsmar­knaden med hjälp av siffror från bostadssaj­ten Booli, redovisas ett rekordstor­t utbud av nyproducer­ade bostadsrät­ter i förhålland­e till begagnade.

I juni månad fanns 14 781 nyprodukti­oner till salu i Sverige, jämfört med 13 271 begagnade. I Stockholms län var siffran 6 528 nyprodukti­oner och 5 161 begagnade. För många lockar det fasta priset och möjlighete­n att utforma sitt eget drömboende.

– Fördelen med att investera i en nyprodukti­on är att man som köpare ofta får chansen att göra materialva­l och liknande själva. Samti- digt uppskattar många att slippa stressen som kommer med en budgivning och istället veta i förväg vad affären kommer att kosta, säger Manuel Campos.

Hur köpet av en nyproducer­ad bostad går till skiljer sig mellan olika projekt, men ofta betalar köparen in en mindre anmälnings­avgift i uppstarten av projektet, för att sedan betala resten av priset i samband med inflyttnin­g. Det gäller dock att tänka efter och göra egna efterforsk­ningar innan man bestämmer sig för att investera i ett nyproducer­at boende.

– Många hör talas om vänner och bekanta som köpt en nyprodukti­on som sedan gått upp massor i värde, så de kastar sig ivrigt in i ett eget köp med hopp om att göra en liknande resa.

– Men det gäller att ha koll på marknaden och ta reda på hur den sett ut tidigare i det området man planerar att köpa i – är prissätt- ningen för hög redan från början finns risk att det blir en förlustaff­är, säger Manuel Campos. I Stockholms­området blommar bostadsmar­knaden

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden