Mitt i Upplands Väsby

VI VÄSBYBOR DÅ VAR VÄSBY BONDVISCHA­N

Sinikka Holm trivdes redan från första början, men Väsby var inte alls vad hon förväntat sig.

-

Det är svårt att tro att Sinikka Holm nyligen firat sin sjuttionde födelsedag, där hon med kvicka steg håller ett jämnt tempo med hunden Ison genom Susebopark­en, samtidigt som hon manövrerar en stor, klarorange väska på hjul.

–Jag är nyligen hemkommen från min mamma i Finland där kalaset ägde rum, och nu är jag och min man hundvakt åt den här vildingen, ler hon och nickar mot Ison som är strängt upptagen med att undersöka en pinne.

Sinikka växte upp i Finland, men flyttade till Upplands Väsby redan 1969 efter att hon träffat sin stora kärlek Bengt medan hon jobbade i Vasa. Bengt hade fått jobb på Optimus och via jobbet även boende; en liten lägenhet på Finspångsv­ägen. Sinikka trivdes redan från första början, men Väsby var inte alls vad hon förväntat sig.

– Jag blev chockad. Jag var ju visserlige­n uppvuxen på landet, men hade bott och arbetat i Vasa i fem år, så jag var van vid storstadsp­ulsen. Eftersom att vi skulle bo så nära Stockholm så hade jag förväntat mig att det det skulle vara betong här också, men allt var grönt och blomstrand­e. Det var så lugnt.

Hon vänder sig om och gestikuler­ar mot den stora centrumbyg­gnaden.

– Precis där centrum ligger nu fanns det kor och hästar som promenerad­e omkring! Det kan man inte tro idag.

Efter ett tag blev lunken och grönskan i Väsby till vardag och storstadsl­ivet kändes allt mer främmande.

– Jag och Bengt tog tåget in till Stockholm ibland och sedan försökte vi orientera oss fram på tunnelbana­n, men det brukade inte alls gå så bra, minns hon leendes.

Att stanna kvar i Väsby föll sig naturligt, det kändes redan som hemma. Dessutom hade hon två små söner, Anders och Göran, och Sinikka tyckte att det var en perfekt plats för barnen att växa upp på. Samtidigt hade hon själv också hunnit knyta starka band till kommunen.

– Det var väldigt lätt att få jobb här i Upplands Väsby på den tiden. Jag fick jobb som dagmamma nästan på en gång.

Sinikka insåg snart att arbete med barn var hennes kall – och vidareutbi­ldade sig till förskollär­are, något som hon arbetat med sedan dess och föga förvånande även efter pensionen, då hon arbetat extra när det behövts. Det senaste passet var nu i mars.

– Jag har varit och är fortfarand­e väldigt trogen till Väsby kommun, det kan man säga.

I sommar ser Sinikka fram emot att få påta i trädgården hos ena sonen som också bor i Väsby – och att sedan förhoppnin­gsvis ha ett trädgårdsp­arty för fira födelse-

”Eftersom att vi skulle bo så nära Stockholm så hade jag förväntat mig att det det skulle vara betong här också, men allt var grönt och blomstrand­e.”

dagen en gång till, tillsamman­s med sonen Anders som fyllt 50.

– Och att få vara frisk förstås, men det kämpar jag för och motionerar varje dag. Jag brukar ofta ta promenader i motionssli­ngan vid Hasselgata­n och Holmvägen. Förra sommaren gick jag på yoga och gymnastik som hölls här i Susebopar- ken. Jag hoppas verkligen att det blir av i år igen.

Hon säger att området visserlige­n har förändrats och vuxit sedan hon kom hit, men att det fortfarand­e har kvar mycket av den där grönskan och själen som hon först föll för.

– Väsby är fantastisk­t. Det var det både då och nu.

Emma Löf Hagström

 ??  ??
 ?? FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM ?? VÄSBYBO. Sinikka Holm.
FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM VÄSBYBO. Sinikka Holm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden