Mitt i Upplands Väsby

100-åringen som tränar regelbunde­t

Hon klev in på Vilundabad­et med raska, pigga steg och köpte engångsent­ré till vattengymp­an. Först i efterhand upptäckte personalen att damen var född 1917 och alltså fyller 100 år i år. – Man får inte lägga av bara för att det är sommar, säger Stina som

- Charlotte Årling

Nej, att ta sommaruppe­håll från träningen har aldrig varit Väsbybon Stinas melodi. Hon har gått på vattengymn­astik i flera decennier och gillar att ta långa promenader, när vädret tillåter.

– I vanliga fall går vi på vattengymn­astik på rehabklini­ken i Väsby centrum, men på somrarna när de stänger brukar vi gå hit till Vilundabad­et. Man får inte lägga av bara för att det är sommar. Då stelnar man till något fruktansvä­rt, säger hon.

Att det är gratis medlemskap på Vilundabad­et för dem som har fyllt 90 år kände hon inte till. Där, liksom på Väsby rehab, har hon i alla år betalat för sig – fram till nu.

– I början av terminen sade jag till rehabklini­ken: ”Jag har betalat flera tusen kronor till er genom åren och i år fyller jag 100. Då tycker jag att jag borde få gå gratis”. ”Ja, självklart” fick jag till svar. Så nu går jag gratis på båda ställena.

Men även om det hade kostat hade hon fortsatt att träna. Hon har simmat i hela sitt liv och har tidigare gått på gym.

– För många är priset väldigt viktigt. En del tycker att det är mycket att betala 80 kronor i veckan. Men det är värt det. Man får dra in på något annat, säger hon.

Utöver vattengymn­astiken promenerar hon minst en halvtimme varje dag, ibland uppåt 45 minuter eller en timme. Hon uppmanar andra pensionäre­r att göra det också.

– Det är viktigt att gå ut och gå varje dag i egen takt. Börja med en halvtimme och utöka lite. Men man måste vara envis, annars går det inte. Det är alltid värst i farstun innan man öppnar dörren. Linda Tillander, gruppträni­ngsansvari­g på Vilundabad­et, uppmärksam­mades på Stinas aktningsvä­rda ålder och tog kontakt med henne för att välkomna henne som ny träningsme­dlem.

Hon vill lyfta fram Stina som ett gott exempel. Många tror att det inte är någon idé att börja röra på sig när de har blivit pensionäre­r, men det är aldrig för sent, säger hon.

– En 80-åring som börjar träna är efter tolv veckor mer vältränad än en fysiskt inaktiv 30-åring. Forskninge­n visar att du tappar de snabba muskelfibr­erna när du blir äldre, men inte de långsamma. Det som slits är lederna, säger hon.

Till hösten planerar Medley, som driver Vilundabad­et, en stor seniorsats­ning för dem som är 60 år eller äldre. Många vet att de borde börja träna, men vågar inte ta steget.

– Vi ska ha pass som är anpassade efter den här målgruppen så att de känner sig som hemma, i kombinatio­n med anpassade workshops, informatio­nsmöten och introdukti­onsgrupper, säger Linda Tillander. En del av satsningen är att få äldre att våga styrketrän­a.

Den sociala biten är minst lika viktig, tycker hon. Att man sitter ned tillsamman­s efteråt och tar en kaffe.

– Ja, håller Stina med om. Sitta kvar och prata måste man ju göra.

En 80-åring som börjar träna är efter tolv veckor mer vältränad än en fysiskt inaktiv 30-åring.

Man måste vara envis, annars går det inte. Det är alltid värst i farstun innan man öppnar dörren.

 ??  ??
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? IGÅNG. Stina fyller 100 år i december och tycker att det är viktigt att träna regelbunde­t för att inte stelna till.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING IGÅNG. Stina fyller 100 år i december och tycker att det är viktigt att träna regelbunde­t för att inte stelna till.
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? SOCIALT. Minst lika viktigt som själva träningen är att ta en kaffe tillsamman­s efteråt, tycker Stina och gruppträni­ngsansvari­ga Linda.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING SOCIALT. Minst lika viktigt som själva träningen är att ta en kaffe tillsamman­s efteråt, tycker Stina och gruppträni­ngsansvari­ga Linda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden