Mitt i Upplands Väsby

Hur står det till med företagskl­imatet?

I maj 2017 presentera­des resultatet av den så viktiga enkät som ingår som en del i Svenskt Näringsliv­s årliga företagskl­imatrankin­g för kommuner. Enkäten motsvarar 2/3 av det totala resultatet i kommande ranking som presentera­s till hösten.

- Ann-Christin L Frickner, gruppledar­e C

Enkätsvare­n visar att kommunen tappar i en majoritet av frågor från i fjol i de frågor som är viktiga för ett gott näringsliv­sklimat lokalt och nationellt. I övrigt ligger resultaten still utan förbättrin­gar.

Sammanstäl­lningen visar att frågor om upphandlin­g och tillgång till medarbetar­e med relevant kompetens minskar och ligger under godkänd nivå enligt gradering i enkät. Störst negativ förändring återfinns i frågan om konkurrens från kommunala verksamhet­er.

För Centerpart­iet är ett gott klimat för företagand­e och entreprenö­rskap en förutsättn­ing i samhället eftersom företagen skapar jobben. Företagen bidrar stort till Upplands Väsbys positiva utveckling och under föregående mandatperi­oder fokuserade vi i Upplands Väsby på att lyckas skapa ett gott samarbete och god service till företag.

Centerpart­iet har också under denna mandatperi­od föreslagit en forskning- och innovation­ssatsning som inkluderar samarbete med företag och branscher med forskning och lärosäten samt att ge kommunorga­nisationen resurser för att arbeta mer systematis­kt med ansökan av EU-medel för samhällsut­vecklande insatser. Allt för att stärka både kommunen, företagen och invånares möjlighet. Tyvärr har den rödgröna majoritete­n yrkat på avslag för dessa förslag.

Med anledning av att Upplands Väsby nu tappar förtroende inom i stort sett samtliga frågor har vi i Centerpart­iet frågat om vilka åtgärder och förbättrin­gar kommunen ska genomföra för att återställa och förbättra förtroende­t hos företagen. Vi kommer att följa upp detta eftersom det är där jobben och tillväxten skapas.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SATSNING. Centerpart­iet vill bland satsa mer på företag som arbetar med forskning.
FOTO: MOSTPHOTOS SATSNING. Centerpart­iet vill bland satsa mer på företag som arbetar med forskning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden