Mitt i Upplands Väsby

Därför sågs hästarna vid E4:an

- Jonas Carlsson jonas.carlsson@direktpres­s.se

Om du åkte förbi E4:an i höjd med Scandic Hotel och Fadderbyn i veckan som gick kunde du se folk som röjde gräs med lie och hästar som slåttade ängarna längs motorvägen. Det var en del av ett projekt som kallas Livslinjen.

Det är de nordsvensk­a hästarna Boyar, Carltex och Camitza som stod för en del av arbetet. Bakom hästarna, Carltex och Boyar som driver slåttmaski­nen, satt Annelie Sjödin från Järva trädvårdsc­enter.

– Just den här är från 1930–40-talet och vi har byggt om den ergonomisk­t för hästarna, berättade Annelie Sjödin som förklarade att det är ett hårt jobb. Men jobbet utförs även på annat sätt. Det gick arbetare och slog med lie och som även såg till att arbetsmilj­ön var säker för Annelie.

– De har slagit bort stenar också. Om jag körde på en sten skulle jag flyga flera meter.

En del av gräset som de rensar bort går till att bygga figurer som kommer synas längs vägen. Förra året var det en gubbe och en gumma av gräs som hälsade på bilisterna längs E4:an. Men arbetet utfördes främst av en annan anledning. Syftet i projektet Livslinjen är att få till biologisk mångfald. När det långa gräset rensats bort får andra växtarter större plats och området får en bättre flora. Arter tas sedan och placeras i ett område från Ulriksdals slott i söder till Arlanda flygplats i norr.

– Tanken är att få till sammanhäng­ande fjärilsäng­ar, säger Väsby kom- muns stadsträdg­årdsmästar­e Nils Odén.

Han tror att det kan bli trevligare att promenera och cykla om vägrenarna blommar och det finns fjärilar och vildbin, en utrotnings­hotad grupp bin viktig även för vår egen livsmedels­produktion.

Förutom Väsby har projektet Livslinjen med sig flera kommuner och markägare. Om det fanns klartecken från samtliga kommuner tror Nils Odén att det skulle gå att se en stor förbättrin­g av floran redan inom fem år.

– Sedan skulle det bara bli bättre och bättre, säger han.

”Om jag körde på en sten skulle jag flyga flera meter.”

 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? JOBB. Annelie Sjödin med hästarna.
FOTO: JONAS CARLSSON JOBB. Annelie Sjödin med hästarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden