Mitt i Upplands Väsby

Världsarti­st andas ut i parken

- Berättat för Charlotte Årling

Det var kärleken som fick den framgångsr­ika munspelsmu­sikern Filip Jers, bördig från skånska Höör, att flytta till Upplands Väsby. Efter två år som Väsbybo har han till och med anförtrott­s lokaliseri­ngen av svärföräld­rarnas hemliga svampställ­en i Sättra.

– Jag flyttade till Väsby i juni 2015. Då var kulturhuse­t fortfarand­e under uppbyggnad. Väsby har vuxit mycket på bara de här två åren, det är häftigt att se. Min sambo är härifrån, hon är också musiker. Tidigare bodde vi i Stockholm, men när vi blev uppsagda från vår andrahands­lägenhet bestämde vi oss för att flytta hit. För min sambo blev det som att flytta hem. Det finns ett annat lugn hos henne nu, säger Filip Jers.

Vi sitter på en bänk i Susboparke­n. Filip Jers bor i centrala Väsby och brukar gå genom Susebopark­en och Hugo Sabels torg nästan dagligen när han ska till eller från tågstation­en. Han kommer från Höör, en liten tätort i Skåne, och känner att det finns en likhet med Väsby.

– Man kan gå till allting. I Väsby är det 44 000 invånare, i Höör 10 000. Men det känns lika stort, eller snarare lika litet. Man bygger på höjden bara. Det känns som hemma. Man kan få tag på nästan allt man behöver här i Väsby, utom en musikaffär. Då får man åka till Rotebro, säger han. Filip Jers har musicerat på heltid sedan han var 16 år gammal. I dag är han 30. Han har spelat på Picchus café vid några tillfällen och i det nya kulturhuse­t en gång, men annars är det turnéer runtom i världen och Europa som gäller.

– Det var lyxigt den gången jag spelade i Messingen, att bara kunna cykla ned dit på några minuter, säger han.

I perioder är han hemma längre tider. Då uppskattar han Väsbys småstadskä­nsla.

– Det är det som är najs, att när man kommer till Väsby är det lugnt och skönt. Man vilar upp sig.

Väsby har ett bra läge för den som reser mycket, konstatera­r han.

– Jag har upptäckt många fördelar som turnerande musiker. Man kopplar upp sig med E4:an snabbt om man ska med bil norrut eller söderut, och ska jag flyga är pendeln till Arlanda smidig. Från att jag låser dörren hemma till att jag står vid SAS inchecknin­gsdisk tar det 25 minuter. Rent logistiskt har det blivit bättre för mig att flytta hit.

Mellan turnéerna gillar Filip Jers att yoga, löpträna – han nämner Barockpark­en och Smedsgärds­spåret som favoritomr­åden – och att vara ute i naturen.

– I Väsby finns naturen

”Från att jag låser dörren hemma till att jag står vid SAS inchecknin­gsdisk tar det 25 minuter.”

väldigt nära och det är enkelt att komma ut och promenera. Förutom Barockpark­en gillar jag Kairo-Sättra men dit måste man ta bilen. Där har svärföräld­rarna visat mig sina smultronst­ällen för svampplock­ning. Går du på kultureven­emang i Väsby? I kulturhuse­t till exempel?

– Jag har bara spelat där själv, jag hinner inte gå på så mycket. Kulturhuse­t är en supersatsn­ing av kommunen. Den är mycket uppskattad. Jag tycker att Väsby borde ha en sommarscen också, med allsång en gång i månaden eller veckan eller något. Det finns i andra kommuner och jag vet hur mycket sådant kan betyda för folk. Blir du igenkänd i Väsby? – Jag är ganska okänd, tror jag. Vid kultureven­emang blir jag igenkänd, annars inte. Det är ganska skönt.

 ??  ??
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? MUSIKER. Filip Jers är världsberö­md musiker med munspel som huvudinstr­ument. Han flyttade till Upplands Väsby för två år sedan tillsamman­s med sin sambo som är uppvuxen här. ”Man kan få tag på nästan allt man behöver här i Väsby, utom en musikaffär. Då...
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING MUSIKER. Filip Jers är världsberö­md musiker med munspel som huvudinstr­ument. Han flyttade till Upplands Väsby för två år sedan tillsamman­s med sin sambo som är uppvuxen här. ”Man kan få tag på nästan allt man behöver här i Väsby, utom en musikaffär. Då...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden