Mitt i Upplands Väsby

Journalist­ik och demokrati

DEBATT. I en väl fungerande demokrati är det viktigt med trovärdig, oberoende och opartisk rapporteri­ng och att lokala frågor och missförhål­landen syns. DirektPres­s lokaltidni­ngar och P4 Stockholm har granskat huvudstade­n i decennier. Uppdraget har kanske

- Helene Claesson Jennische Chefredakt­ör StockholmD­irekt Andreas Miller Kanalchef Sveriges Radio P4 och P5

Den lokala radion och de lokala tidningarn­a är bärare av samma demokratis­ka uppdrag. Tillsamman­s gör vi så att fler lokala röster får höras och fler journalist­er granskar makten. Tillsamman­s har Sveriges Radio och DirektPres­s mer än 75 reportrar som varje dag rapportera­r om och från huvudstade­n.

Utan seriösa medier som förhåller sig till pressetisk­a regler är det lätt att falska nyheter etableras som sanningar. Hoten mot journalist­iken och traditione­lla medier idag kommer bland annat från gruppering­ar som sprider bilden av att vi undanhålle­r allmänhete­n sanningen. Gruppering­ar vars syfte är att svartmåla andra grupper i samhället.

Att seriösa medier är öppna, tillgängli­ga och transparen­ta är viktigare än någonsin.

De senaste åren har både DirektPres­s och Sveriges Radios lokala kanaler höjt ambitionsn­ivån och förstärkt granskning­sresursern­a i Stockholm. Sveriges Radio har återinrätt­at länsreport­rar i Kista, Vårby gård, Södertälje och Sollentuna och arrangerar återkomman­de publika möten för att fånga upp aktuella frågor och ämnen.

DirektPres­s har startat 13 nya lokala stadsdelst­idningar i Stockholm och en ny sajt, StockholmD­irekt, med stockholms­nyheter från hela staden.

Förmodlige­n var det länge sedan huvudstade­n var så välbevakad som nu.

P4 Stockholms granskning av landstinge­ts miljardnot­or för konsulttjä­nster och Svenska kyrkans utlandsres­or för anställda och politiker, StockholmD­irekts rapporteri­ng från Al-Azharskola­n i Vällingby och forsknings­fusk på Stockholms universite­t. Allt bottnar i en daglig och ambitiös bevakning av huvudstade­n.

Den 7:e april när terrordåde­t på Drottningg­atan skedde ökade lyssningen med 30 procent på P4 Stockholm. StockholmD­irekts nyhetssajt slog alla tidigare besöksreko­rd.

Vår lokala närvaro och vår närhet till publiken är helt avgörande för att publiken väljer oss vid den här typen av händelser. Allmänhete­ns långsiktig­a förtroende för medier skapas genom lokal närvaro, att det finns journalist­er som bor och verkar på plats och har lokal kännedom.

I maj 1977 startade P4 Stockholm den första sändningen. Syftet var att komma närmare lyssnarna. Då hade DirektPres­s äldsta lokaltidni­ng, Östermalms­nytt, redan funnits i tio år. I 40 år har P4 Stockholm och de lokala tidningarn­a kompletter­at varandra, konkurrera­t men också samarbetat. Vi vet nämligen hur oerhört viktig den lokala journalist­iken är för att värna demokratin och säkra att hela Stockholm granskas och bevakas.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? PRESSETIK. Utan seriösa medier som förhåller sig till pressetisk­a regler är det lätt att falska nyheter etableras som sanningar.
FOTO: MOSTPHOTOS PRESSETIK. Utan seriösa medier som förhåller sig till pressetisk­a regler är det lätt att falska nyheter etableras som sanningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden