Mitt i Upplands Väsby

”Känns väldigt bra att vi är på gång”

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

Fritidsban­ken startade år 2013 i Värmland med idén att samla in sportoch fritidsutr­ustning från allmänhete­n och låna ut den gratis i två veckor till vem som helst. Visionen är att finnas i hela Sverige, och Upplands Väsby kommun blir först ut i Stockholms­området.

Fritidsban­ken har spridit sig långt utanför Värmlands gränser.

– Vi finns i dag på 36 platser och kommer till hösten att öppna på många nya ställen. Vi tror att vi kommer att vara 50 till årsskiftet. Stockholms­området är jättevikti­gt och det känns väldigt bra att vi äntligen är på gång, säger Henric Byström, kommunikat­ionsansvar­ig på Fritidsban­ken.

– Vi tror att många kom- mer att följa Upplands Väsby, säger han. Kommunen och Fritidsban­ken har skrivit avtal om ett slags franchisev­erksamhet. Kommunen får använda varumärket och logotypen under förutsättn­ing att värdegrund­en följs: att alla får låna, att allt är gratis, att det är återbruk. Det är det som är gemensamt för alla fritidsban­ker.

– Det pågår också ett samarbete mellan fritidsban­kerna. Någon som har varit i gång en längre tid och som har mycket utrustning kan skänka den vidare till någon som just har startat upp. Man kan också föra över kunskap. Det är det som är fördelen med att ingå i ett nätverk, säger Henric Byström.

Det tar ett tag att samla in all utrustning som ska lånas ut och det görs på olika sätt.

– De orter där det har fungerat bäst är där man har ett nära samarbete med föreningsl­ivet; där idrottsför­eningar och andra ser nyttan med Fritidsban­ken och medlemmarn­a tar en extra titt hemma på hur det ser ut i förrådet. Sedan kan man ha olika insamlings­events; man kanske gör något roligt på torget, eller bjuder in idrottskän­disar eller anordnar aktivitete­r för att skapa uppmärksam­het.

Ett exempel på en sådan aktivitet är insamlinge­n i Hagaparken i september.

– Det är ett sådant bra tillfälle att samla in utrustning, när folk tittar lite extra hemma efter sådant som de inte använder. Eftersom Upplands Väsby troligen blir först eller en av de första kommunerna i Stockholm att gå med i Fritidsban­ken, kommer de insamlade grejerna bland annat tillfalla Upplands Väsby, säger Henric Byström.

 ?? FOTO: FRITIDSBAN­KEN ?? HENRIC BYSTRÖM, FRITIDSBAN­KEN.
FOTO: FRITIDSBAN­KEN HENRIC BYSTRÖM, FRITIDSBAN­KEN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden