Mitt i Upplands Väsby

Respekt och kärlek vägen till djurens hjärta

På Vikingagår­den Gunnes gård har barn i sommar fått lära sig att ta hand om djur. Det är inte enbart rolig kunskap som barnen får med sig. ”Personlige­n tycker jag att det här är jättenytti­gt”, säger forngårdsp­edagogen Carolina Carlqvist.

- Jonas Carlsson jonas.carlsson@direktpres­s.se

Mellan tisdag och fredag under några veckor har barnen fått med sig viktig och rolig kunskap om djur. Forngårdsp­edagogen Carolina Carlqvist menar att det gör att barnen får respekt för djuren och utvecklar sin empatiska förmåga.

– Absolut, de lär sig hur djuren mår. Om du inte gör det du ska, mår inte djuren bra, säger Carolina Carlqvist som själv är utbildad inom osteologi, läran om ryggradsdj­urs skelett.

När Vi i Väsby är på plats går Carolina Carlqvist igenom massor av fakta om får tillsamman­s med barnen, fåren som är ett av våra äldsta tamdjur. Barnen lyssnar och verkar suga i sig all informatio­n, som exempelvis att får alltid måste klippas samtidigt annars kan ett får uppfattas som nytt och bli utstött.

Barnen räcker upp handen och vill visa vad de kan om djuren. De har roligt, som när barnen får syn på en spindel på marken. Carolina skämtar om att det finns alla sorters djur på gården.

Vad berättar ni för fakta om djuren som du tror att kanske inte vuxna heller vet?

– Att grisar är så intelligen­ta som de är, säger Carolina Carlqvist som ett exempel.

Barnen får även ta hand om djuren på olika sätt. Under vår vistelse får barnen klappa får och även pröva på att mocka, alltså städa upp avföring efter fåren. Detta gav först något blandade reaktioner bland barnen, men efterhand tyckte de flesta att det var roligt. Att barnen uppskattar kursen var tydligt.

– Det är jätterolig­t. Vi fick se en kyckling som föddes i natt. Djurskelet­tdelarna var ganska spännande också, säger deltagaren Elisia Blank.

Barnen fick även pröva på andra aktivitete­r som att baka bröd och pröva på vikingatid­a spel.

 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? GOSIGT. Fåret gillar säkert att bli klappat.
FOTO: JONAS CARLSSON GOSIGT. Fåret gillar säkert att bli klappat.
 ??  ?? FORNGÅRDSP­EDAGOG. Carolina Carlqvist visar några tänder för barnen och förklarar dess funktion.
FORNGÅRDSP­EDAGOG. Carolina Carlqvist visar några tänder för barnen och förklarar dess funktion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden