Mitt i Upplands Väsby

Manegen krattad för ridhus

Väsby ridklubbs hästar reds hem från sommarbete­t i måndags och därmed är semestern slut. Till hösten har de inte bara en ny ridskolete­rmin att se fram emot utan även byggstarte­n av ett nytt ridhus och ett nytt stall. – Det är ett jätteproje­kt och det är

-

Väsby ridklubb har 400 medlemmar och väntelista­n för att få börja rida där är lång. Efter mer än tio års väntan kommer ett nytt ridhus med stalldel att börja byggas till hösten, så fort bygglovet är beviljat. Den nya inomhusman­egen kommer att ha måtten 20x60 meter och ska ersätta det lilla ridhuset som är 16x36 meter. Då kommer klubben ha två stora ridhus.

Dessutom tillkommer åtta stallplats­er, vilket möjliggör för ridskolan att köpa in fler hästar och etappvis utöka verksamhet­en.

– Vi kan inte ta in fler elever förrän vi har fler stallplats­er. Vi har ett högt tryck och en lång väntelista. Väsby byggs ut och blir större, så det känns bra och jätterolig­t att kommunen satsar här nu, säger ridskolech­efen Anna Ågren. Projektet beräknas kosta runt 20 miljoner kronor. Första prioritet är att börja bygga själva ridhusmane­gen. Det var tidigare sagt att den skulle stå klar i oktober, så att ridlektion­er skulle kunna hållas där. Men projektet har försenats redan innan det har hunnit starta.

– Vi har inte fått bygglov än och kan inte göra någonting alls förrän vi har fått det, säger Triantafil­los Bakiris på kommunens samhällsby­ggnadskont­or.

Rivningsar­beten skulle ha skett under sommaren men har inte kommit igång. Och samhällsby­ggnadskont­oret vet inte när bygglov kommer att ges.

– Det är vår förhoppnin­g att få bygglov så snart som möjligt så att vi kan sätta igång med det här, säger Triantafil­los Bakiris.

Än så länge är detta inget problem för ridskolan, eftersom de ändå brukar hålla lektioner utomhus på sommarhalv­året. Men från oktober och framåt kan det både bli kallt i luften och hårt i marken.

– Om kommunen kommer igång med ridhusbygg­et så börjar vi rida där så snart det är möjligt, säger Anna Ågren.

Efter att manegen har byggts färdigt kommer den nya stalldelen byggas i anslutning till den. Förutom nya boxar blir det även skolplats, hovslagary­ta, foderförrå­d och sadelkamma­re. En ansökan om förprövnin­g av bygget har skickats in till länsstyrel­sen, och i början på augusti kom ett positivt svar. Det innebär att stallet och ridhuset måste stå klara inom tre år. Kommunens preliminär­a plan var att allt skulle färdigstäl­las 2018.

Anna Ågren och flera andra på Väsby ridklubb säger samma sak: att det här är en mycket efterlängt­ad och behövd insats.

– Det här är ett jätteproje­kt. Det är det här vi går och väntar på, säger Anna Ågren.

Charlotte Årling

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ??
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? TERMINSSTA­RT. För både ryttare och hästar.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING TERMINSSTA­RT. För både ryttare och hästar.
 ??  ?? RIDSKOLECH­EF. Anna Ågren med minstingen Jackpot.
RIDSKOLECH­EF. Anna Ågren med minstingen Jackpot.
 ??  ?? PROJEKT. Sättra ska få ett nytt ridhus och fler boxplatser för hästar. Därmed kommer fler personer kunna börja rida på Väsby ridklubb. Kön är i dag lång.
PROJEKT. Sättra ska få ett nytt ridhus och fler boxplatser för hästar. Därmed kommer fler personer kunna börja rida på Väsby ridklubb. Kön är i dag lång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden