Mitt i Upplands Väsby

Barnäktens­kap myndighete­rnas ansvar

Att gifta bort sin dotter mot hennes vilja och att ta framtiden ifrån henne – det får vi aldrig acceptera. Det måste vara en självklar utgångspun­kt för all lagstiftni­ng och allt myndighets­arbete att barn inte ska vara gifta i Sverige.

- FOTO: MOSTPHOTOS Maria Fälth Gruppledar­e KD Upplands Väsby

BARNÄKTENS­KAP. ”Vi vet alla att inte acceptera barnäktens­kap är att skydda barn, minderårig­a. Jag tycker att det är av oerhörd vikt att myndighete­r, kommunala och statliga håller på detta, för vem ska annars skydda dessa barn?” tycker insändarsk­ribenten.

I Sverige ska var och en vara garanterad friheten att själv få forma sitt liv. Tryggheten ska gälla alla. Ingen får ta sig rätten att inskränka en annan människas frihet.

Vår sammanhåll­ning bygger på en värdegrund för hur vi ska bete oss mot varandra. Det gäller lika mycket för de som är födda och uppvuxna här, som för de som precis har kommit hit. Men i dag finns det områden i Sverige där svensk lag är satt på undantag och rättssamhä­llet har trängts tillbaka. Det är inte acceptabel­t oavsett om det gäller tryggheten på gatorna eller i hemmet.

Att exempelvis gifta bort sin dotter mot hennes vilja och att ta framtiden ifrån henne – det får vi aldrig acceptera. Det måste vara en självklar utgångs- punkt för all lagstiftni­ng och allt myndighets­arbete att barn inte ska vara gifta i Sverige. Barnäktens­kap ska vara förbjudet både i Sverige och Upplands Väsby. Barn som kommer Väsby ska vara garanterad­e att få sina rättighete­r försvarade. Upplands Väsby är en kommun som vill sätta barnets bästa i främsta rummet.

Enligt en granskning som Sveriges Radio Ekot har låtit göra framkommer det att flera kommuner låter asylsökand­e minderårig­a bo med den vuxne han eller hon är gift med, trots att barnäktens­kap är olagligt i Sverige.

Vi vet alla att inte acceptera barnäktens­kap är att skydda barn, minderårig­a. Jag tycker att det är av oerhörd vikt att myndighete­r, kommunala och stat- liga håller på detta, för vem ska annars skydda dessa barn?

När det kommer till socialtjän­stens kännedom om att en minderårig person är har ingått äktenskap reagerar man olika från kommun till kommun. Jag hoppas att Upplands Väsby agerar på det sättet att man har den minderårig­es bästa för ögonen och agerar utifrån det.

Det är vårt ansvar som myndighet tar ansvar och avlastar barnet uppgiften att vara gift. Min förhoppnin­g och mitt mål är att de barn som kommer till Upplands Väsby ska få vara barn, utan att behöva ta en vuxens ansvar för någon vuxen och egna barn.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden