Mitt i Upplands Väsby

”Tid med familjen är viktig”

Mehdi Fadirouz i Sigma

- FOTO: CHARLOTTE ÅRLING Berättat för Charlotte Årling

Efter tretton år i Iran har Mehdi Fadirouz precis flyttat tillbaka till Upplands Väsby, närmare bestämt till Sigma där han växte upp. När han är ledig är han helst nere vid stranden, antingen vid Bollstanäs eller Kairo.

– Sola och vara med familjen. Det är det som är det viktigaste, att tillbringa tid med familjen, säger han.

Hamburgarn­a ligger på grillen och Mehdi Fadirouz är i färd med att smälta ostskivor på dem. Han och hans familj är nere vid Kairobadet och planerar att tillbringa resten av dagen här.

– Vill du ha? Det finns så det räcker, säger han och gestikuler­ar mot burgarna.

– Vi är alltid här när det är fint väder och så, säger han. Det kan bli picknick, det kan bli grillning, det kan bli lite vad som helst. Är det här din favoritpla­ts i Väsby? – Ja, bland annat. Jag brukar vara vid stranden vid Bollstanäs skola också. Sola och vara med familjen. Det är det som är det viktigaste, att tillbringa tid med familjen.

Mehdi Fadirouz kom till Väsby för 30 år sedan. Då var han sju år gammal. Nu är han återinflyt­tad sedan några veckor tillbaka, efter tretton år i Iran. Han har med sig sin fru och sin dotter.

– Jag har alltid bott i Sigma, på Holmvägen. Jag trivs där uppe. Det som är bra med Väsby är att man har nära till allt. Till Solna, Sollentuna, Arlanda och Stockholm city. En till bra sak med Väsby är att man tar hand om sina ungdomar. Det finns aktivitete­r för dem, som parkfestiv­alen i Vilundapar­ken till exempel. Så vet man var ens ungdomar är. Så var det inte när jag var liten. Då fick man göra lite som man själv ville.

– Sedan har vi något som är jättedålig­t. Det är flygplanen som flyger över oss. Särskilt i Sigma. Vi har plan som flyger över oss var tionde minut. Det har blivit mycket värre sedan de öppnade den tredje landningsb­anan. Men annars är det suveränt här i Väsby.

Kontrasten mellan Väsby förr och Väsby nu är tydlig för honom eftersom han har varit utomlands i så många år.

– Det är då man ser skillnaden mot när man själv var ung. Kommer du att stanna här? – Jag är 80 till 90 procent säker. Det beror på min fru och min dotter. Man måste anpassa sig. Varför flyttade du härifrån för tretton år sedan? – Jag ville testa någonting nytt. Jag har jobbat som tjänsteman på handelskam­maren i Teheran de senaste åtta åren. Jag är inte ens gymnasieut­bildad men jag behärskar fyra, fem språk. Vi får se vad det blir att vi hittar på här i Väsby, vad det blir för jobb. Jag söker brett. Men det finns jobb att få.

 ??  ??
 ??  ?? ÅTERINFLYT­TAD. Mehdi Fadirouz kom som sjuåring till Väsby. Det var trettio år sedan. Nu är han precis återinflyt­tad efter tretton år i Iran. ”Jag ville testa något nytt” säger han.
ÅTERINFLYT­TAD. Mehdi Fadirouz kom som sjuåring till Väsby. Det var trettio år sedan. Nu är han precis återinflyt­tad efter tretton år i Iran. ”Jag ville testa något nytt” säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden