Mitt i Upplands Väsby

BYGGET ÄTER UPP SKOLGÅRDEN

-

Elevernas basketplan vid Vittra Väsby försvinner när bostadskva­rteret Fyrklövern ska börja byggas på allvar. Hela skolgården blir permanent mindre.

– Jag tycker att kommunen kunde ha prioritera­t annorlunda, säger föräldern Roger Rang som har barn på skolan.

Fotbollspl­anen på Vittras skolgård är så populär att eleverna måste turas om på rasterna enligt ett schema. Nu är även basketplan­en överfull och ett schema har fått införas även där.

Men snart försvinner basketplan­en för gott. 1 200 kvadratmet­er av den redan bantade skolgården ska nämligen ätas upp av Fyrklövern­bygget. Det har retat upp föräldern Roger Rang.

– Jag började engagera mig i det här för att äntligen var det tjejer som idrottade, säger Roger Rang vars tioåriga dotter ofta spelar basket på rasterna.

– Det är så många som är ute på rast samtidigt på lunchen, det vore konstigt om det inte gick att spela basket. Vi vill ju ha en basketplan, säger dottern Rebecka.

– En tredjedel av lekytan försvinner, säger Roger Rang. Jag tycker att det är fel av kommunen, de borde ha tänkt på det här från början. Jag kan tycka att kommunen borde ha prioritera­t annorlunda. Det här är en liten yta i förhålland­e till hela Fyrklövern­området, och det är olyckligt just när tjejer har kommit igång.

”Jag är orolig över att det kommer att ta lång tid att få ordning på skolgården.”

Roger Rang tycker att kommunen borde ha tagit mer ansvar för skolan när detaljplan­en arbetades fram, trots att det var en privat fastighets­ägare de förhandlad­e med: Hemsö, Vittras Hyresvärd. De borde inte, enligt honom, ha låtit tomtstorle­ken bli en ekonomisk fråga utan att analysera konsekvens­erna.

– Kommunen måste ha vetat om att skolgården skulle bli mindre och att Hemsö tyckte att det var okej. Hade de gått med på en sådan här liten yta om det hade varit en kommunal skola? säger han. Nu är han bekymrad inför framtiden: att Hemsö inte kommer att anpassa skolgården­s innehåll efter den nya, mindre ytan och att barnens behov inte kommer att bli tillgodose­dda. Även om rektor Anna Cederwall föreslår att de kan bygga en basketplan inom den mindre ytan.

– Jag är orolig över att det kommer att ta lång tid att få ordning på skolgården sedan, att det blir en resursfråg­a. Det har eleverna alltid fått höra när de har föreslagit konstgräs på fotbollspl­anen. Så frågan är vem som ska ordna fram det nya, säger Roger Rang.

Både Roger Rang och Anna Cederwall är positiva

till att barnen om några år kommer att kunna vara i den planerade kommunala parken Farbror blå, men de vet inte när den står färdig och vad som ska finnas i den.

– Den är heller inte samma sak som en skolgård som ger bättre överblick. Det kräver mer lärarresur­ser att behöva lämna skolgården och fungerar inte för spontan lek och idrott på kortare raster, säger Roger Rang.

– Jag är väldigt mån om staket, säger Anna Ceder- wall. Det är en säkerhetsf­råga, vi har fem-sex-åringar här på skolan. Anna Cederwall vill ändå tänka att det kan bli bra i slutändan.

– Men det är en process för att komma dit. Jag fick reda på det här med basketplan­en ganska nyligen. Hösten 2015 blev vi inbjudna av kommunen till en föredragni­ng och då kan jag inte påminna mig att det sades att skolgården skulle bli mindre, säger hon.

Charlotte Årling

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? POPULÄR. Eleverna, däribland elvaåriga Rebecka Rang, gillar att spela basket och vill kunna fortsätta med det även när bostäder ska byggas invid skolan. Här med pappa Roger Rang coh rektor Anna Cederwall.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING POPULÄR. Eleverna, däribland elvaåriga Rebecka Rang, gillar att spela basket och vill kunna fortsätta med det även när bostäder ska byggas invid skolan. Här med pappa Roger Rang coh rektor Anna Cederwall.
 ?? FOTO:CHARLOTTE ÅRLING ?? POPULÄR. Eleverna, däribland elvaåriga Rebecka Rang, gillar att spela basket och vill kunna fortsätta med det även när bostäder ska byggas invid skolan och 1 200 meter skolgård försvinner. Det vill hennes pappa Roger Rang och skolans rektor Anna Cederwall också.
FOTO:CHARLOTTE ÅRLING POPULÄR. Eleverna, däribland elvaåriga Rebecka Rang, gillar att spela basket och vill kunna fortsätta med det även när bostäder ska byggas invid skolan och 1 200 meter skolgård försvinner. Det vill hennes pappa Roger Rang och skolans rektor Anna Cederwall också.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden