Mitt i Upplands Väsby

Ungdomshus­et vill skapa trygghet

Gymnasieel­everna hänger redan på låset på eftermidda­garna när Nav1 öppnar. Kommunens nya ungdomshus erbjuder allt från stand up och styrketrän­ing till pyssel och läxhjälp. – Gör vad du vill, säger fritidsled­aren Heathcliff Fariñez som välkomnar med ett b

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

Den officiella invigninge­n är inte förrän i november, men Nav1 (Navet) har redan smygöppnat. Här i kommunens nya ungdomshus ska ungdomar kunna hänga på kvällar och helger.

– Kommunen valde att starta det för att det har varit mycket stök ute kring stationen. Nu kan de vara här i stället. Det är tillgängli­gt, centralt och ligger i anslutning till gymnasiet, säger fritidsled­aren Marika Wecek som jobbar här.

– Vi har arbetat för att det ska vara ett trygghetsn­av för alla Väsbys ungdomar. Här ska de möta trygga vuxna, säger kommunens nyanställd­a ungdomsche­f Rose-Marie Olihn.

Fritidsled­aren Heathcliff Fariñez betonar vikten av att skapa relationer med ungdomarna.

– Vi coachar ungdomarna, inspirerar dem till aktivitete­r och erbjuder dem en plats där de kan känna sig välkomna. Vi tar fram deras idéer och fantasier och får dem att tro på det ”omöjliga”. De ska känna sig trygga med att våga fråga efter det de behöver. De ska känna sig sedda, säger han. På Nav1 finns ungdomarna­s (och särskilt tjejernas) önskemål nummer ett: biljardbor­d. Här finns också ett minikafé med självserve­ring, mysiga soffgruppe­r – och en stor scen med ljudutrust­ning som snabbt har väckt intresse.

– När vi byggde upp scenen och ungdomarna såg vad som skulle komma, satte de sig ned direkt och började rappa och skriva texter. En tog med mig in på kontoret med sin rap och frågade: ”Är det här bra?,” säger Heathcliff Fariñez.

– Det är en scen med ”open mic”. Vem som helst som kan ställa sig upp och dra roliga skämt, säger Marika Wecek. – Scenen är din. Gör vad du vill, säger Heathcliff Fariñez. – En jättebra början om man vill lära sig att uppträda, säger Rose-Marie Olihn.

På Nav1 är möjlighete­rna nästintill oändliga. Fritidsled­arna och den övriga personalen som är kopplad till Nav1 – Johnny Lekander på Vega, Nemanja Kovalcevic från fältargrup­pen med flera – kan fixa tillgång till bland annat multihall, Messingens scenrum, danssal, biosal, styrketrän­ingsrum och Vega.

– Vi ska vara öppna och flexibla. Vi får inte låsa oss i vad vi tror att ungdomarna vill göra, utan vi måste utgå ifrån vad de vill och vägleda dem, säger Rose-Marie Olhin.

– Det är egentligen bara en isrink vi saknar, säger Heathcliff Fariñez med ett leende, men tillägger sedan att en sådan nog går att ordna. Nav1 vill nå ut till en så bred målgrupp som möjligt. En av utmaningar­na är att få hit tjejer. Marika Wecek har sonderat terrängen och kommit fram till att bland annat skapande aktivitete­r är efterfråga­t.

– Vi vill att tjejerna ska synas, att det här ska vara deras lika mycket som killarnas. Så vi ska ha separata danspass och gruppträni­ngar för tjejer, och ha lite mer fokus på dem i början för att fler ska komma hit, säger Marika Wecek.

Hon tycker personlige­n att verksamhet­en som Nav1 bedriver känns värdefull.

– Jag var själv ett maskrosbar­n, säger hon. Det är viktigt att man har trygga vuxna runtomkrin­g sig, för alla har inte det hemma. Vi ska stärka de ungas självförtr­oende och signalera att det är okej att vara sig själv. Hjälpa dem att bli starka, stabila vuxna.

– Jag tycker att det känns väldigt bra att jag får göra något för min kommun och genomföra något jag tror på, säger Heathcliff Fariñez som själv är Väsbybo. Jag upplever att kommunen satsar stort på ungdomarna i Väsby och jag tror att vi kommer att påverka dem att verkligen tro på sin framtid.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden