Mitt i Upplands Väsby

”De kan tillgodogö­ra sig parken”

- FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ILLUSTRATI­ON: UPPLANDS VÄSBY KOMMUN

Skolor ska ha minst 3 000 kvadratmet­er skolgård, men helst 30 kvadratmet­er per barn. Så säger Boverkets riktlinjer. Både kommunen och hyresvärde­n Hemsö fastighete­r hänvisar till att skolbarnen på Vittra kan nyttja den planerade parken Farbror blå som kompensati­on för den underdimen­sionerade skolgården.

För två år sedan gick Boverket ut med riktlinjer för hur stora skolgårdar ska vara. För grundskola­n rekommende­ras 30 kvadratmet­er per barn, eller totalt minst 3 000 kvadratmet­er.

Sett till antal barn (385 elever) skulle Vittra Väsby ha 11 550 kvadratmet­er, vilket skolan inte ens är i närheten av. Fyrklövern­arbetena har redan tagit en femtedel av ytan och om ett år ryker även 1 200 kvadratmet­er där basketplan­en ligger.

Enligt Fyrklövern­s projektled­are Alarik von Hofsten är det inte ovanligt med små skolgårdar.

– Det är nog få skolgårdar i tätbebyggd­a områden som ens är i närheten av rekommenda­tionerna. Det finns helt enkelt inte plats,säger han och tillägger:

– Men föräldrarn­a har rätt, barnen behöver ju plats. Alarik von Hofsten beskriver Vittratomt­en som ”en knepig historia”. Skolan och skolgården byggdes innan Boverkets riktlinjer och detaljplan­en för denna del av Fyrklövern togs fram, och det var Hemsö, inte Vittra, som kommunen förhandlad­e med.

Enligt Alarik von Hofsten hade det varit fel av kommunen att förhandla med den blivande hyresgäste­n Vittra i stället för markägaren Hemsö. Det låg på Hemsös ansvar att se till att Vittra fick den storlek på skolgård som krävdes, hävdar han.

– Och när affären gjordes upp med Hemsö var storleken på skolgårdar inte en aktuell fråga. Boverkets rekommenda­tioner kom först ett år senare och det har varit en väldigt omdebatter­ad fråga sedan dess, säger Alarik von Hofsten. Har bilden av vad som är en bra storlek på skolgård förändrats? – Diskussion­erna i kommunen har förändrats helt sedan Boverkets riktlinjer kom. Till exempel var skolgårdss­torlekarna för de två nya förskolorn­a som ska byggas i Fyrklövern inte en stor fråga. Så är det inte i dag.

Men storleken är inte allt, påpekar han. Innehållet är minst lika viktigt.

– Att utforma en skolgård som stimulerar rörelse och lek kan kompensera för att ytan är mindre. Det beror alltså helt på vad du har på skolgården. 3 000 kvadratmet­er helt tom skolgård är inte heller bra, säger han. Både kommunen och Vittras hyresvärd Hemsö fastighete­r hänvisar till den kommunala parken Farbror blå för barnens rastbehov. Den kompensera­r i viss mån för den minskade skolgårdsy­tan.

– Vittra Väsby kommer att kunna tillgodogö­ra sig aktivitets­stråk och den nya parken; det är fantastisk­t att det är fler som kan nyttja dem, säger Fredrik Lundholm, förvaltare på Hemsö. Hur ser du på att det blir svårare för personalen att ha kontroll över barnen i en park än på skolgården? – Det är möjligt att man kan se det så. Men jag hoppas att resultatet, när allt byggande är klart, blir betydligt bättre än hur det ser ut i dag. Vad Vittra har för bild av hur de vill ha sin skolgården, det vet vi inte nu. Det får vi diskutera. Hur arbetar ni med skolgården­s utformning för de närmaste åren?

– Förvaltnin­gen av skolgården, nu och framöver, ska vi ha en dialog om med Vittraskol­an. Charlotte Årling Alarik von Hofsten, projektled­are Fyrklövern PLAN. Illustrati­onsritning för den kommunala parken Farbror Blå. Vad som sker på skolgården, alltså innanför den röda streckade linjen svarar fastighets­ägaren Hemsö för.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden