Mitt i Upplands Väsby

Fyra Webhallenr­ånare döms till fängelse

- FOTO: CHARLOTTE ÅRLING

Fem maskerade män beväpnade med pistollikn­ande föremål äntrade Webhallen i Bredden den 26 juni. Den sjätte stannade kvar ute vid skåpbilen och väntade på bytet: iPhones till ett värde av 700 000 kronor. Nu har fyra av männen dömts till sammanlagt drygt sex års fängelse för rån.

Fyra män, mellan 18 och 20 år gamla och hemmahöran­de i Bromma, Hässelby och Kungens kurva, dömdes i förra veckan för att tillsamman­s med ytterligar­e två okända personer ha rånat Webhallen i Breddens industriom­råde i somras.

Rånarna anlände till Webhallen i en personbil och en skåpbil, strax efter klockan 13 måndagen den 26 juni. Fem av dem var maskerade och bar med sig ”bigbags”, alltså stora säckar som används vid renovering­ar. De hade också med sig två pistollikn­ande föremål. Den sjätte personen väntade kvar vid skåpbilen ute på parkeringe­n med öppna bakdörrar. Inne i butiken tvingade männen till sig mobiltelef­oner (iPhones) till ett värde av STRAFF. Fyra av de sex gärningsmä­nnen som rånade Webhallen i somras dömdes i förra veckan till fängelse. cirka 700 000 kronor. Två av gärningsmä­nnen riktade pistollikn­ande föremål – som i efterhand visade sig vara ett soft airgun och en vapenattra­pp – mot både kunder, varav en var en ung pojke, och personal. Dessa tvingades ned på golvet och beordrades att ligga stilla.

En av gärningsmä­nnen tryckte ett pistollikn­ande föremål i nacken på en av butikens anställda och tvingade honom uppför trappan till övervåning­en. Han beordrades att öppna dörren till säkerhetsl­agret varvid rånarna började fylla sina bigbag-säckar med iPhones. De stulna mobiltelef­onerna lastades in i skåpbilen, som den väntande gärningsma­nnen sedan körde iväg med. De fem tjuvarna som hade varit inne i butiken hoppade in i personbile­n – som dock inte startade. De sprang då mot Bollstanäs­skogen, på andra sidan Bergkällav­ägen.

Men de hann inte långt. En greps redan vid Webhallens huvudentré av en väktare som kunde peka ut för den anländande polisen vart de andra hade flytt. En hundpatrul­l följde rånarnas spår och fann bland annat en ryggsäck och två vapenattra­pper. På andra sidan skogen, i Rosenhill, greps den andra rånaren. En minut senare greps två andra personer en bit bort i samma bostadsomr­åde.

En halvtimme efter rånet påträffade­s skåpbilen på Skinnaråse­ns IP, några hundra meter söder om Webhallen, tömd på stöldgods. Där fanns också en olåst personbil med nycklarna i tändningsl­åset. Tingsrätte­n finner det bevisat att de fyra gripna unga männen är skyldiga till rånet, även om samtliga nekar. Den yngsta var bara 17 år vid råntillfäl­let och döms därför till tre månaders fängelse och skyddstill­syn. De övriga döms till fängelse i två år, två år och fyra månader, respektive ett år och sex månader.

De ska också tillsamman­s betala nästan 300 000 kronor i skadestånd till If skadeförsä­kring, 115 000 kronor till Webhallen för självrisk och personalen­s samtalster­api, samt mellan tio och tjugotusen kronor i skadestånd till kunderna och personalen som de hotade med våld. Charlotte Årling

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden